Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Obyvatelé Přerova si příští rok připlatí za odpady. Poplatek bude 900 korun

Obyvatelé Přerova si od příštího roku připlatí za svoz a likvidaci odpadu, poplatek se zvýší o sto na 900 korun. Zvýšení poplatku schválili přerovští zastupitelé. Vedení města to odůvodňuje zvyšujícími se náklady. Zatím je to nejvyšší částka ze všech okresních měst v Olomouckém kraji.

Podle primátora Petra Vrány (ANO) bude město i přes zvýšení částky za svoz a likvidaci odpadu stále doplácet. "Ve městě máme nyní 43 762 poplatníků. U zvýšení sazby na 900 korun by doplatek ze strany města činil 7,8 milionu korun. Kdyby sazba byla ponechána, doplatek by byl 12 milionů korun," uvedl primátor. Na zastupitelstvu také zaznělo, že zhruba deset procent poplatníků jsou neplatiči a městu se nedaří nedoplatky získat.

Vedení města poukázalo na to, že například v Havířově je sazba 1090 korun, v Uherském Hradišti platí lidé za likvidaci odpadu tisíc korun a v Třinci či v Lipníku nad Bečvou nebo ve Zlíně 900 korun. Zvyšování sazeb kritizovala opozice, podle ní město v rozpočtu prostředky má a není třeba dále zatěžovat obyvatele. Zvýšení poplatku nakonec podpořilo 21 z 34 zastupitelů.

Náklady na svoz a zpracování odpadu se podle mluvčí radnice Lenky Chalupové městu znovu zvedly, meziroční nárůst v roce 2022 činil 3,76 milionu korun. "V dalších letech můžeme očekávat další zvýšení, například se mění sazba DPH z 15 na 21 procent, což představuje zvýšení nákladů o zhruba 1,5 milionu korun. Zvýšení sazby na 900 korun pro nadcházející rok je proto vhodné, neboť vzhledem k současnému vývoji je zřejmé, že náklady dále porostou," doplnil jednatel Technických služeb města Přerova Petr Měřínský.

ROZHOVOR: Když si odpady vyřešíme sami, získáme kontrolu a nebudeme platit firmám, říká krajský radní Šmída

Celé to děláme hlavně proto, abychom zajistili co možná nejlevnější odpadové hospodářství pro zapojené obce a jejich občany, tvrdí radní Olomouckého kraje pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída (Piráti) v obsáhlém rozhovoru o...

Zvýšením tohoto poplatku se zabývají obce a města napříč celou republikou, podle zákona o místních poplatcích však nesmí překročit částku 1200 korun. Poplatky zvyšují i další okresní města v Olomouckém kraji, dosud se však drží pod hranicí 900 korun. Například jeseničtí zastupitelé nedávno schválili zvýšení poplatku z 696 na 840 korun, v Prostějově příští rok vzroste poplatek o 72 korun na 864 korun za osobu a rok.

V Olomouci letos lidé platili 804 korun a částka by se podle návrhu radních zvyšovat neměla. V Šumperku lidé letos platili 840 korun, město o poplatku zatím jedná. Zastupitelé by o něm měli rozhodovat 11. prosince.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky odpady, Přerov, poplatek, zvýšení, Olomoucký kraj, Petr Vrána, ANO 2011, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Přerova si příští rok připlatí za odpady. Poplatek bude 900 korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.