Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jeseník sází na fotovoltaiku, bude mít téměř soběstačnou administrativní budovu. Investice byla 3,5 milionu

Fotovoltaická elektrárna za více než tři a půl milionu korun pomůže městu Jeseník razantně snížit náklady na provoz zdejší klíčové administrativní budovy. Vedení jedenáctitisícového lázeňského města plánuje i další využití solární energie.

Budova IPOS je pro město Jeseník klíčovou administrativní institucí, kde jsou veřejné služby pro město i celý okres s bezmála 37 tisíci obyvateli. Zároveň se jedná o jedinečný komplex budov s dostatečnou kapacitou sálů, stravování či parkování pro akce regionálního a nadregionálního formátu.

“Díky úspěšné žádosti o dotaci z Operačního programu životní prostředí město získalo prostředky na výstavbu fotovoltaické elektrárny pro objekt IPOS, ve kterém sídlí nejen většina odborů Městského úřadu Jeseník, ale i složky Úřad práce a Okresní správa sociálního zabezpečení,“ potvrdila mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Fotovoltaický systém umístěný na střeše budovy za 3,55 milionu korun s dotací ve výši 2,2 milionu je již dokončený, probíhají ještě některé nutné úkony nebo věci spojené s licencí na provozování. IPOS se tak stane objektem s nízkou energetickou náročností, jehož spotřeba bude ve značné míře pokryta z obnovitelných zdrojů. Soustava tvořená 220 solárními panely má výkon okolo 99 kWp.

Fotovoltaika ušetří Fakultní nemocnici Olomouc až pětinu spotřeby

Stále ve větší míře chce využívat olomoucká fakultní nemocnice energii ze slunečního záření. Na střechách má největší zdravotnické zařízení střední Moravy již nyní fotovoltaické panely s výkonem, který za příznivého počasí pokryje pětinu spotřeby...

Přebytky energie budou sloužit pro ohřev teplé užitkové vody, případně budou směřovat do distribuční sítě. Návratnost bude díky dotaci pouze o něco víc než dva roky, roční úsporu město očekává ve výši zhruba půl milionu korun. “Většina energie by měla být spotřebována samotnou budovou IPOS, pokud bude něco přebývat, bude se v akumulačních nádržích ohřívat teplá užitková voda. Do distribuční sítě by šly případné přetoky po nahřátí vody,” vysvětlila Markéta Kaniová z jesenického Městského úřadu.

Se zelenými investicemi tím Jeseník nekončí, podobné projekty plánuje i pro své další objekty. “Při každé jednotlivé investici je posuzována možnost a vhodnost umístění fotovoltaiky,” ubezpečila mluvčí radnice Musialová. V nejbližší době půjde například o solární elektrárnu na střeše Centra sociálních služeb, kde už vedení města schválilo podání žádosti o dotace.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jeseník

Štítky Jeseník, fotovoltaika, elektrárna, investice, spotřeba, soběstačnost, obnovitelné zdroje, administrativní budova, dotace, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jen počkejte,přijdou bezdězi a ukrajinci,roztřiskají vám zrcadýlka a vytrhají vám z nich měděné a vzácně kovové drátky ,zpeněží je ve zběrně a nakoupí si za to vodku a čůčo!!!!To budete koukat!!!!!!!!!!!

Pátek, 8. prosince 2023, 08:43Odpovědět

Jeseník sází na fotovoltaiku, bude mít téměř soběstačnou administrativní budovu. Investice byla 3,5 milionu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.