Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tygřice zabavená u Karlose Vémoly má odoperované drápy. Zjištění pobouřilo i šéfa Zoo Olomouc

Odebrání bílé tygřice z chovu MMA zápasníka Karlose Vémoly přineslo zjištění, které pobouřilo část nejen odborné veřejnosti. Zabavená kočkovitá šelma má na předních tlapách chirurgicky odstraněné všechny drápy. Státní veterinární správa bude případ prověřovat kvůli podezření z týrání zvířat. Nad odhalenou skutečností kroutí hlavou i ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

V úterý 5. prosince došlo k zabavení bílé tygřice z rezidence známého bijce Karlose Vémoly. Ten nebyl podle zástupců ministerstva životního prostředí schopen prokázat původ a legální způsob nabytí zvířete chráněného podle Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Tygřice Ramba zamířila do nového domova, nyní bude v záchranném centru Tierart organizace Four Paws v Německu.

Chybějící důležité dokumenty ale nakonec nebyly jediným problémem. „Při kontrole zdravotního stavu před převozem bylo zjištěno, že zvíře má chirurgicky odstraněny všechny drápy na předních končetinách. Chovatel to zdůvodnil tím, že zvíře mělo v drápech zánět, a proto je bylo nutné odstranit. Soukromý veterinární lékař ale uvedl, že při zánětu se odstraňuje pouze zanícený dráp, a nikoliv všechny drápy, navíc na obou končetinách. Na tato závažná zjištění ministerstvo upozornilo Státní veterinární správu, která prověří podezření na týrání zvířete,“ sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

K odebrání tygřice se dnes vyjádřil na instagramovém profilu i Karlos Vémola, ve videu ale hovořil zejména o problematice údajně nevhodných podmínek chovu a velikosti výběhu. „Po všech hnusech, kdy jsme v podstatě jsem přišel o člena rodiny, jsem se dozvěděl, že úřady rozjíždějí nějakou verzi o tom, že Vémola týrá zvířata. O svoje zvířata jsem vždy staral s nejlepším vědomím a svědomím. Chodí ke mně desítky nebo i stovky lidí se na ně dívat a ví, jaký mám ke zvířatům vztah,“ řekl olomoucký rodák žijící v malé obci nedaleko Prahy.

Zpráva o chirurgickém odstranění drápů nadzvedla i zástupce Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO) včetně jejího prezidenta, ředitele Zoo Olomouc Radomíra Habáně. „Nejsme orgánem ve věci činným, tudíž neanalyzujeme, kdy, kým a za jakých okolností byly zvířeti drápy odstraněny, to necháme na jiných. Zveřejněná zpráva nás však velmi pobouřila, zvláště v období, kdy se připravuje úprava zákona o zoo. Pevně věřím, že připravované změny v zákoně o zoo přispějí k vyšší ochraně zvířat, aby se podobné případy v budoucnu již neopakovaly,“ říká šéf olomoucké zoo.

Karlos Vémola má přijít už o druhou tygřici. Rozhodnutí plně podporujeme, zní ze zoologických zahrad

Rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o odebrání bílého tygra z chovu známého MMA zápasníka Karlose Vémoly podporují také představitelé českých zoologických zahrad. Osobitý sportovec zdůrazňuje svou lásku ke zvířatům a maximální péči o ně,...

Odborníci ze zoologických zahrad se ztotožňují s vyjádřením veterináře osloveného Ministerstvem životního prostředí, že ani v případě zánětu neměly být tygřici odstraněny všechny drápy. „Když se na velké kočkovité šelmě spáchá obdobný čin, nevratně se stigmatizuje, přijde o část své přirozenosti, protože drápy zastávají mnohé funkce v životě těchto zvířat. Pokud se k odstranění drápů přistupuje z důvodu zmírnění dopadu při kontaktu majitele se šelmou, který si z divokého zvířete dělá ‚plyšovou hračku‘, upřednostní se tak zájem lidský před zájmem zvířecím. Současně se majitel dopouští porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání," dodal v tiskové zprávě ředitel Habáň.

Právě pro podezření z týrání zvířat čeká Karlose Vémolu zřejmě další řízení s úřady. „Po obdržení všech důležitých dokumentů a informací Krajská veterinární správa prověří odebrání všech drápů na předních končetinách tygřice Ramba. Chirurgické odstranění drápů u šelmy z jiných než zdravotních důvodů lze považovat za závažný přestupek týrání zvířete, který porušuje zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček s tím, že SVS současně prověří, zda nebyl tento zákrok proveden i u dalších kočkovitých šelem z chovu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Instagram Karlos Vémola

Štítky Karlos Vémola, MMA, zvířata, odebrání zvířete, odstraněné drápy, odstranění drápů, ministerstvo životního prostředí, Státní veterinární správa, odebrání tygra, Zoo Olomouc, zoologická zahrada, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Zvláštní, že až nyní se státní orgány probraly z letargie... Co dělali celou dobu předtím? Na čí objednávku se to děje? Jak je možné vlastnit zvířata bez povolení? Co dělala místní samospráva? atd...

Sobota, 9. prosince 2023, 09:27Odpovědět

Tomáš Forst

Bylo by potřeba se zaměřit i na toho, kdo odstranění drápů přímo provedl. Byl-li to veterinární lékař, měl by být, kromě postihu za týrání zvířat, také vyloučen z Komory veterinárních lékařů, čímž by ztratil možnost legálního výkonu profese. Pokud to nebyl vet. lékař, jednalo by se navíc také o nedovolené nakládání s omamnými látkami (nezbytná anestezie).

Sobota, 9. prosince 2023, 07:33Odpovědět

Jan Novák

To je lidská zrůda.

Pátek, 8. prosince 2023, 21:35Odpovědět

Josef Vyndalho

tomu zmrdovi s vymlácenou hlavou nechte odoperovat hlavu, je to sráč kterej si hraje na to že má rád zvířata.......

Pátek, 8. prosince 2023, 15:33Odpovědět

Daniel Frignani

teoreticky máš pravdu, ale ten styl tvého psaní neuznávám...

Pátek, 8. prosince 2023, 15:51Odpovědět

Tygřice zabavená u Karlose Vémoly má odoperované drápy. Zjištění pobouřilo i šéfa Zoo Olomouc  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.