Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Obyvatelé Přerova si připlatí za odpady, vodu, teplo i vstupné na bazén. Půjde o stokoruny měsíčně

Obyvatelé Přerova musí v příštím roce počítat se zvýšenými výdaji za odpady, vodu, teplo a například i za vstupné na bazén. V průměru půjde o několik stokorun měsíčně. Například vstupné na bazén zdraží o deset procent. Zdejší radnici ovládá koalice v čele s hnutím ANO.

Ke zdražení sáhly městská společnost Teplo Přerov a rovněž přerovské vodárny, které vlastní města a obce a Přerov zde má významný podíl.

Teplo odebírá přes 14 tisíc domácností, při průměrné roční spotřebě přes 21 GJ bude měsíční navýšení 228 korun. "Oproti cenám tepla ve srovnatelných městech jsme na tom stále dobře a v rámci republiky se pohybujeme na předních místech," tvrdí předsedkyně představenstva společnosti Teplo Přerov a radní Přerova Hana Mazochová (ANO). Podle ní se do zvýšení promítá například inflace, zvýšení DPH, růst cen elektřiny a plynu, distribučních poplatků a poplatků za obnovitelné zdroje.

Vodovody a kanalizace Přerov, které jsou z 99,2 procenta vlastněné městy a obcemi a zásobují 120 tisíc obyvatel, zdraží vodné a stočné o 4,26 koruny za kubík vody. "Celkový nárůst cen vodného a stočného oproti cenám roku 2023 představuje zvýšení o 4,1 procenta, z toho 2 procenta jsou nárůst DPH," sdělil ředitel vodáren Jiří Pavlík.

O stokorunu víc zaplatí Přerované také za popelnice. Sazba vzrostla na 900 korun za rok. "Důvodem je zvyšování nákladů na svoz a likvidaci odpadu. I při tomto navýšení město bude za odpady doplácet přes šest milionů korun," vyčíslil primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Také vstupné na bazéán vzroste v průměru o deset procent. Za hodinu tak lidé zaplatí 90 korun. "Cena se zvýší také u sauny. Za nárůstem stojí zvyšující se provozní náklady a hlavně zvyšující se sazba DPH. I tak je cena pro návštěvníky pod reálnými náklady a rozdíl je hrazen v rámci smlouvy obecného hospodářského zájmu," vysvětlil jednatel společnosti Sportoviště Přerov a radní Přerova Petr Kouba (ODS).

Naopak ceny MHD, parkovného, poplatků za psi, v knihovně, kině či Městském domě zůstávají stejné.

Papírové jízdenky na autobusy a vlaky v Olomouckém kraji podraží. Úspornější variantou je aplikace

Část cestujících si v příměstské autobusové dopravě i na regionální železnici v Olomouckém kraji od nového roku připlatí. Od 1. ledna dojde k navýšení tarifů jízdného pro klasické papírové jízdenky o přibližně patnáct procent, naopak v...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky poplatky, zdražování, voda, teplo, odpad, bazén, Přerov, radnice, DPH, Teplo Přerov, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Ženčák

psi?

Úterý, 12. prosince 2023, 13:14Odpovědět

Obyvatelé Přerova si připlatí za odpady, vodu, teplo i vstupné na bazén. Půjde o stokoruny měsíčně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.