Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Papírové jízdenky na autobusy a vlaky v Olomouckém kraji podraží. Úspornější variantou je aplikace

Část cestujících si v příměstské autobusové dopravě i na regionální železnici v Olomouckém kraji od nového roku připlatí. Od 1. ledna dojde k navýšení tarifů jízdného pro klasické papírové jízdenky o přibližně patnáct procent, naopak v elektronické formě zůstanou ceníky beze změny. Cílem je zmírnění nákladů, ekologické stopy a motivace k vyššímu využití digitální varianty.

Olomoucký kraj od prosincového jízdního řádu posílí vlakovou i autobusovou dopravu

Zlepšení dopravní obslužnosti regionu Šumperska či Uničovska má přinést nový jízdní řád, který vstoupí v platnost v obvyklém termínu 10. prosince. Úprava se dotkne jak autobusových linek, tak vlakových spojů. Právě nové spěšné vlaky nabídnou...

Například u občanského jízdného pro projetí pěti zón vyšla jedna jízda příměstským autobusem podle ceníku A na 40 korun. Od nového roku se v případě koupě papírového dokladu stejná cesta prodraží o šest korun. Přirozeně ještě vyšší je v absolutních číslech nárůst ceny u měsíčních jízdenek. Pro cestující, kteří už nyní využívají elektronickou variantu nákupu jízdenek, se ale od nového roku nic nezmění.

„Důvodů ke změně ceny jízdného v papírové formě je několik. Nejen, že se neustále zvyšují nákladové vstupy, které se propisují i do ceny papíru, navíc manipulace s hotovostí přináší svá rizika, odbavení papírovou jízdenkou s sebou nese i výrazné zpomalení odbavování, což je doložení nároku na slevu, poškození QR kódu nebo již samotný nákup,“ vysvětluje aktuální krok v krajské dopravě hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN), který má po nedávném zásahu kriminalistů na krajském úřadě nově na starost i oblast dopravy.

Po rezignaci obviněného náměstka Záchy bude mít krajskou dopravu na starosti hejtman Suchánek

Místo obviněného bývalého hejtmanova náměstka Michala Záchy (dříve ODS) bude mít nově oblast dopravy ve své gesci hejtman Josef Suchánek (STAN). Změna je reakcí na kauzu nezákonného ovlivňování zakázek Olomouckého kraji. Hejtmanství podle...

Vyšším nákladům za dopravu se mohou cestující vyhnout přechodem na elektronické jízdenky. To znamená nákup s využitím aplikace MobilOK new, nebo eshopu IDSOK. Ten umožňuje nákup sedmidenních, měsíčních, čtvrtletních a ročních jízdenek pro zvolené tarifní zóny Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje a jejich využívání prostřednictvím mobilní aplikace MobilOK nebo bezkontaktní platební karty držitele. I s platební kartou se totiž může dlouhodobá jízdenka spárovat a při nástupu do autobusu se přes čtečku u řidiče zkontroluje platnost. Naopak platba kartou za papírovou jízdenku se za elektronickou nepovažuje a bude také podléhat zvýšení ceny. „Zdražení se nedotkne jízdních dokladů za zavazadlo, psa a kolo a také se neprojeví v ceníku C, který je tvořen ceníky jednotlivých MHD,“ podotkla mluvčí hejtmanství Alena Minxová.

Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) zajišťuje a organizuje celou veřejnou dopravu Olomouckého kraje. 131 tarifními zónami pokrývá nejen 402 obcí na území celého Olomouckého kraje, ale i příhraniční oblasti s Pardubickým, Jihomoravským, Zlínským a Moravskoslezským krajem. Za loňský rok eviduje KIDSOK značný nárůst poptávky po veřejné dopravě, v regionálních vlacích, příměstských autobusech a prostředcích MHD se dle statistik přepravilo přes 57 milionů cestujících. Z celkového objemu prodaných jízdenek využívá podle hejtmana 80 procent lidí klasickou papírovou formu, zbylých dvacet procent pak již přešlo na elektronické možnosti.

Jak řešíte nákup jízdenek při cestování veřejnou dopravou?

Celkem hlasovalo290 čtenářů

„Cílem zvýhodnění elektronické formy jízdného je motivace cestujících k většímu používání mobilní aplikace MobilOK_new či platební karty jako nosiče jízdného. Bonusem je i snížení ekologické stopy díky omezení tisku na speciální papír,“ říká hejtman Suchánek s tím, že v současnosti není možné vyčíslit, jaký bude ekonomický přínos změn pro financování Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, protože není například jasné, kolik cestujících přejde na elektronické jízdné. Náklady na zajišťování dopravy stále rostou, v roce 2021 podle výroční zprávy činil příspěvek Olomouckého kraje na dopravní obslužnost 1,4 miliard korun, dalších více než 160 milionů putovalo do této formy přepravy z obecních rozpočtů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, jízdné, zdražení jízdenek, papírové jízdenky, aplikace, elektronické jízdenky, Olomoucký kraj, autobus, vlak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papírové jízdenky na autobusy a vlaky v Olomouckém kraji podraží. Úspornější variantou je aplikace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.