Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bitva o odpady začala. Linky na výrobu TAP chystá Veolia v Přerově a FCC v Prostějově

Skupina Veolia chce v areálu přerovské teplárny vybudovat linku na výrobu tuhého alternativního paliva z komunálních odpadů. Kapacita 100 tisíc tun by ročně bohatě stačila pro Přerovsko a část Olomouckého a Zlínského kraje. V Prostějově chce podobnou linku na TAP s poloviční kapacitou stavět zase koncern FCC.

Společnost Recovera ze skupiny Veolia nyní zahájila proces EIA. Plánovanou výrobu TAP v Přerově zdůvodnila tím, že v Olomouckém kraji produkce tohoto paliva výrazně zaostává za potřebou teplárenských firem. "Jedná se o vybudování nového zařízení pro nakládání s odpady, které bude zpracovávat zbytkový směsný komunální odpad, některé biologicky rozložitelné odpady, výměty ze třídění plastového odpadu a některé energeticky využitelné průmyslové odpady. Veškeré zpracovávané odpady budou kategorie ostatní odpad," stojí v oznámení EIA. 

Pokud Veolia získá potřebná povolení, chce stavbu zahájit již příští rok a linku zprovoznit v roce 2025. Nové technologie využití komunálního odpadu mají nahradit skládkování, které skončí v roce 2030.

V přerovské teplárně je už instalovaný nový multipalivový kotel na biomasu, který může ročně spálit až 114 tisíc tun TAP. Bude klíčovým koncovým zařízením pro likvidaci nevytříděného komunálního odpadu v celém Olomouckém kraji.

Veolia v Přerově zprovoznila i dva kotle na zemní plyn s nízkoemisními hořáky, dva starší kotle na uhlí tak mohla odstavit. "Záměr na výrobu TAP je umístěn přímo do areálu Teplárny Přerov, pro kterou je výroba TAP primárně určena. Svým umístěním umožňuje efektivní svoz z regionu Přerovska, Olomouckého a Zlínského kraje v dostupné vzdálenosti," stojí v oznámení EIA. Komunální odpad má do areálu teplárny denně přivážet až 39 nákladních vozidel, které by neměly zatížit dopravu v Přerově, protože teplárna je v průmyslové zóně v okrajové části města a bude napojena na D1.

Linka na odpady v Prostějově čelí odporu, proti záměru vznikla petice

Proti záměru vybudování odpadové linky přímo v Prostějově vznikla petice. Iniciativa opozičních stran a ekologického hnutí Ajdony upozorňuje mimo jiné na kapacitu zařízení, které až pětinásobně převyšuje potřeby města. Do lokality by tak zřejmě...

Linku na výrobu TAP chce v areálu bývalé Vitany přímo v Prostějově vybudovat také skupina FCC. Proti tomu vznikla petice opozičních stran a ekologického hnutí Ajdony. Aktivisté upozorňují mimo jiné na kapacitu zařízení, které až pětinásobně převyšuje potřeby města. Do lokality by tak firma musela značné množství odpadu dovážet, od bytové zástavby je to však pouhých 150 metrů. 

FCC chtěla původně linku na TAP postavit v Biskupicích na Prostějovsku, s tím však ostře nesouhlasili tamní obyvatelé a obce v okolí. FCC proto z plánu vycouvala a celou investici přesunula do Prostějova.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technické služby města Olomouc

Štítky odpady, bitva, business, výroba, TAP, investice, Veolia, FCC, Přerov, Olomoucký kraj, Prostějov, komunální odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitva o odpady začala. Linky na výrobu TAP chystá Veolia v Přerově a FCC v Prostějově  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.