Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Obleva nemá šanci. V Jeseníkách se bude lyžovat přes Vánoce i Nový rok, sněhu je zatím dostatek

I přes výrazné oteplení se v Jeseníkách dál lyžuje. Provoz zde postupně zahájila většina lyžařských areálů, naopak v nižších polohách musely některé areály kvůli oblevě a dešti provoz přerušit. V Jeseníkách platí první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí.

Vleky jsou v provozu například lyžařském areálu v Karlově. "Na sjezdovkách aktuálně máme 30 centimetrů až 60 centimetrů sněhu. Noční a ranní teploty se drží pod bodem mrazu a sjezdovky jsou připraveny. Oteplení v tomto čase je v posledních letech standardem, na kvalitu lyžování to nemá zásadní vliv," řekl mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka. V Karlově je každý den v provozu nejméně jedna lanovka a večer čtyřsedačková lanová dráha. Areál v Karlově bude na Štědrý den v provozu od 08:30 do 14:00. "Od pondělí 25. prosince až do konce sezony bude plný provoz všech lanovek a vleků," dodal.

Teplé počasí nezkomplikovalo provoz ani lyžařského areálu v Branné na Šumpersku "Oteplení nezpůsobilo žádný úbytek sněhu, kterého máme na sjezdovkách od 40 do 60 centimetrů. Dokonce dnes v noci navíc napadl další přírodní sníh, takže sezona bez problémů pokračuje," řekl provozovatel střediska Rostislav Procházka. Areál v Branné byl díky lyžařským kurzům v provozu i v týdnu. "Teď začnou postupně přijíždět hosté na vánoční svátky a pojedeme už pořád," dodal Procházka.

Tři sjezdovky v celkové délce 3,5 kilometru jsou v provozu v lyžařském areálu v Koutech nad Desnou na Šumpersku. Lyžuje se stále také v Hrubé Vodě nedaleko Olomouce. "Na svazích stále drží zásoba minimálně 40 centimetrů sněhu, v některých místech je i 130 centimetrů sněhu," uvedli provozovatelé areálu. Lyžařské vleky se před několika dny naopak zastavily v lyžařském středisku v Kladkách na Prostějovsku, kde byla zimní sezona zahájena 8. prosince. "Z důvodu velkého tání je provoz lyžařského areálu až do odvolání přerušen," oznámili na sociálních sítích provozovatelé areálu v Kladkách.

FOTOGALERIE: V Jeseníkách dnes začala sezona. První lyžaři se vydali na svah v Branné, jezdil i Karlov

Několik desítek lyžařů a snowboardistů dnes odstartovalo nadcházející zimní sezonu v lyžařském středisku Branná v Jeseníkách, které tradičně spouští vleky jako jedno z prvních v zemi. Lyžovat se zde bude celý víkend. Vleky se dnes rozjely také v...

Kvůli nepříznivému počasí byl v týdnu pozastaven také provoz areálu v Hlubočkách u Olomouce, kde by se vleky měly opět rozjet na Štědrý den. "Provoz byl přerušen kvůli deštivému počasí. Počítáme s tím, že v sobotu ho obnovíme," řekl provozovatel areálu Michal Stojmenov. Tamní sjezdovku pokrývá zhruba 15 centimetrů sněhu.

V Jeseníkách platí první z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Na lavinových svazích nyní leží od 20 centimetrů do 1,5 metru sněhu. "Na ledovou krustu základní vrstvy, kde se vytvořila kritická vrstva, připadlo za 24 hodin deset centimetrů prachového sněhu. Riziko uvolnění lavin po dodatečném zatížení z nového a větrem převátého sněhu se bude postupně zvyšovat s přibývající sněhovou vrstvou," upozornila Horská služby Jeseníky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski Aréna Karlov

Štítky lyžování, sníh, podmínky, Jeseníky, lyžařské středisko, sjezdovka, Vánoce, Nový rok, lanová dráha, Štědrý den, okres Šumperk, Olomouc, Hlubočky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obleva nemá šanci. V Jeseníkách se bude lyžovat přes Vánoce i Nový rok, sněhu je zatím dostatek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.