Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Obyvatelé Olomouckého kraji si v letošním roce připlatí za teplo, vodu a někde i za odpady

Obyvatelé Olomouckého kraje budou muset letos sáhnout hlouběji do peněženek. V některých městech zdraží teplo, pitná voda a lidé si připlatí i za svoz a likvidaci komunálního odpadu. V celém kraji zdražují ode dneška také papírové jízdenky na veřejnou linkovou dopravu.

Společnost Olterm&TD, která v Olomouci a nedalekých Hlubočkách zásobuje teplem téměř třice tisíc bytů, zvýší od 1. ledna ceny tepelné energie o deset procent. Zatímco letos její odběratelé za jeden GJ tepla z centrálních zdrojů platili 935,4 koruny, příští rok to bude 1028,9 koruny. Nárůst ceny tepla bude ale nižší než letos, kdy teplo v Olomouci podražilo o 35 procent.

Tepelnou energii od 1. ledna zdraží také společnost Teplo Přerov, která v Přerově zásobuje teplem přes 14 tisíc domácností. U tepla z výměníkových stanic bude meziroční nárůst činit 22 procent a u plynových kotelen 44 procent. Za GJ tepla z výměníků stanic lidé v Přerově příští rok zaplatí včetně dvanáctiprocentní DPH 748,71 korun, letos to bylo při započítání desetiprocentní DPH zhruba 613 korun. V případě plynových kotelen vzroste cena na 1032,08 z letošních 716,87 korun za GJ tepelné energie.

Naopak Domovní správa Prostějov příští rok zlevní dodávky tepla o 18 procent z letošních 1567 korun na 1293,7 koruny za gigajoule. Souvisí to s nižšími cenami energií i investicemi do moderních technologií, které vyrábí teplo efektivnějším způsobem.

U Šantovky vyroste luxusní hotel Marriott. Developer Morávek krátce před Vánocemi podepsal smlouvu

Developerská skupina Redstone podepsala smlouvu o výstavbě luxusních hotelů se společností Marriott International. Otevřít by se měly v roce 2027 u Šantovky v Olomouci a v Pardubicích. Prestižní značka AC Hotels by Marriott zatím není v České...

Na Přerovsku od 1. ledna příštího roku vzroste cena metru krychlového pitné vody včetně DPH o 4,26 koruny na 108,26 koruny z letošních 104 korun. Nárůst ceny pitné vody bude nižší než na začátku letošního roku, kdy vodné a stočné na Přerovsku zdražilo o 19,5 koruny na 104 korun. Na Olomoucku a Prostějovsku cena vodného a stočného vzroste zhruba o 11 procent. Na Olomoucku lidé za metr krychlový pitné vody zaplatí bez DPH vodné 51,97 koruny a stočné 56,37 koruny, dohromady tedy 108,34 koruny. Na Prostějovsku bude od 1. ledna vodné stát 58,36 koruny a stočné 57,93 koruny. Za metr krychlový dodané a odvedené pitné vody tak odběratelé na Prostějovsku zaplatí celkem 116,29 koruny.

V některých městech zdraží i poplatek za svoz a likvidaci odpadu. V Přerově vzroste o 100 korun na 900 korun. Důvodem je podle radních zvyšování nákladů na svoz a likvidaci odpadu, Naposledy o zvyšování poplatku za odpad rozhodli zástupci města v závěru loňského roku, šlo rovněž o navýšení o 100 korun. Jeseničtí zastupitelé nedávno schválili zvýšení poplatku ze současných 696 na 840 korun, v Prostějově příští rok vzroste poplatek o 72 korun z letošních 792 na 864 korun za osobu a rok. V Olomouci letos lidé platili 804 korun a částka se příští rok zvyšovat nebude.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tridimegastro.cz

Štítky cena, zvýšení, teplo, Olomoucký kraj, odpad, pitná voda, DPH, poplatek, Olomouc, okres Prostějov, Přerov, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Olomouckého kraji si v letošním roce připlatí za teplo, vodu a někde i za odpady  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.