Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pohotovost pro Olomouc, Morava je na druhém stupni. V Pňovicích voda ohrožovala rodinné domy

, aktualizováno 26. prosince 2023, 15:11

Řeka Morava dnes dopoledne dosáhla v Nových Sadech v Olomouci druhého povodňového stupně, tedy stavu pohotovosti. Výška hladiny překročila 400 centimetrů a podle aktuálních prognóz by už o moc víc stoupat neměla. Kvůli vodě dnes hasiči v celém kraji zasahovali asi třicetkrát, rozlitá Oskava ohrožovala rodinné domy například v Pňovicích na Olomoucku.

Hladina Moravy v Nových Sadech se na druhý povodňový stupeň dostala po deváté hodině dopoledne a měla by zde setrvat až do zítřejšího dopoledne. Náplavka je již od včerejška pod vodou a úřady ji uzavřely. Vzhledem k dokončených protipovodňových opatřením odborníci v Olomouci nepředpokládají žádné zásadní komplikace či povodně. 

"Situaci bedlivě sledujeme. Pracovníci odboru ochrany společně s technickými službami a kolegy z dopravy jsou v pohotovosti," ubezpečil tajemník povodňové komise města Jan Langr.

Hasiči dnes kvůli vodě měli už přes třicet výjezdů. "Také dnes je naše činnost ovlivněna zvýšenými průtoky v tocích. Zasahujeme například na okraji Pňovic, kde se Oskava vylila z břehu a další voda přitékala z polí a ohrožovala tři rodinné domy. Ve spolupráci s dobrovolnými hasiči jsme instalovali pytle s pískem, abychom zabránili dalšímu rozlivu. Situaci na místě nadále monitorujeme," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Morava již včera zahrozila v Litovli a zejména v Moravičanech, kde stále platí třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Voda zalila některá pole a některé silnice například z Bohuslavic do Lukavice na Šumpersku, ulici Zahradní pod železničním mostem v Litovli nebo nebo část silnice v okolí říčky Sitky v Horním Žleb na Šternbersku. V Litovli u hobbymarketu se voda dostala k několika domům. Hasiči měli desítky výjezdů.

Z Olomouce kromě lokálních rozlivů zatím žádné zásadní škody hlášeny nejsou, úřady upozorňují, že kvůli zvýšení hladině spodní vody by lidé měli kontrolovat své sklepy v okolí řeky.

Povodí Moravy dramatické zhoršování situace nepředpokládá. "Nejsou hlášeny významné srážky a ani se aktuálně nevyskytují. Očekáváme pokračování poklesů průtoků na vodních tocích a postupné odeznívá stupňů povodňové aktivity," uvedl mluvčí Povodí Petr Chmelař

"Hladina Moravské Sázavy klesla na první stupeň povodňové aktivity. Zákazové značky průjezdu komunikací Hněvkov-Hoštejn byly odstraněny. S ohledem na povodňovou situaci v Olomouckém kraji a stavům hladiny řeky Moravy zůstáváme v pohotovosti," sdělil krátce před polednem starosta Zábřehu František John (KDU-ČSL).

V Olomouckém kraji kromě stavu ohrožení v Moravičanech a pohotovosti v Olomouci na ostatních místech platí už jen první stupně povodňové aktivity.

Na Olomouc se valí voda, v úterý se rozhodne. Hasiči a úřady jsou v pohotovosti a vyzývají k opatrnosti

Na Olomouc se valí velká voda. V Litovli, kde ode dneška platí stav ohrožení, řeka Morava dál stoupá. Krajské město zasáhne zvýšený průtok v úterý večer. V pohotovosti jsou úřady a hasiči, kteří dnes v Olomouckém kraji kvůli vodě zasahovali více...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc, FB Zlatka Vymlátilová, Olomoučáci

Štítky stav, pohotovost, řeka, povodně, hladina, výška, Olomouc, Morava, Olomoucký kraj, silnice, Litovel, Moravičany, okres Šumperk

Pohotovost pro Olomouc, Morava je na druhém stupni. V Pňovicích voda ohrožovala rodinné domy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.