Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Olomouci byl chvíli stav ohrožení. Morava vystoupala na třetí stupeň, nyní už hladina klesá

, aktualizováno 27. prosince 2023, 9:28

Navzdory všem předpokladům řeka Morava dnes ráno dosáhla v Nových Sadech v Olomouci třetího povodňového stupně, když překročila 430 centimetrů. Stav ohrožení však trval jen chvíli, podle aktuálních dat už hladina Moravy začala opět klesat.

Na 430 centimetrů, což je stav ohrožení, Morava v Nových Sadech vystoupala dnes kolem sedmé hodiny ráno, později byla na 431 centimetrech. Podle aktuálních dat Českého hydrometeorologického ústavu to však netrvalo dlouho a řeka začala opět klesat.

Situaci pozorně sleduje povodňová komise. "Protipovodňová opatření v Olomouci fungují. Pracovníci havarijní služby i městské organizace situaci nepřetržitě monitorují a reagují tak, aby se komplikacím předešlo nebo se situace zvládla bez větších potíží," ujistil náměstek primátora Olomouce Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

"Na horním toku řeky Moravy je setrvalý stav, ve střední a dolní části Moravy již došlo ke kulminacím a průtoky budou pozvolna klesat," potvrdil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V Olomouci byly zatím problémy pouze lokální. Na Nových Sadech voda zasáhla výstavbu odlehčovací komory na páteřní kanalizační síti, v městské části Bělidla u myší díry zase řeka Bystřice zaplavila cyklostezku a došlo také k dočasnému uzavření komunikace mezi Štarnovem a Štěpánovem kvůli rozvodněné Sitce. V Pňovicích na Olomoucku voda ohrožovala několik rodinných domů.

Kvůli zvýšeným hladinám a dalším rozmarům počasí se v posledních dnech nezastavili hasiči. "Během tří svátečních dnů naše jednotky řešily v Olomouckém kraji více než 250 událostí. Nejčastěji nás zaměstnávaly zásahy ve spojení se silným větrem, tajícím sněhem a zvýšenými hladinami řek. Čerpali jsme vodu ze sklepů, čistili koryta i propustky a instalovali jsme pytle s pískem. Zasahovali jsme například v Moravičanech, kde jsme spolu s dobrovolnými hasiči stavěli mobilní protipovodňové hrazení, nebo u Pňovic, kde se Oskava vylila z břehů a ohrožovala tři rodinné domy. Instalovali jsme zde pytle s pískem, abychom zabránili dalšímu rozlivu," potvrdila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči také odstraňovali popadané stromy z komunikací nebo z drátů elektrického vedení. Nejvíce zásahů bylo na Olomoucku a Šumpersku. Během svátků hasiči vyjeli také k sedmi požárům menšího rozsahu a na Štědrý den vyprošťovali dva koně.

Řeka Morava dnes dopoledne dosáhla v Nových Sadech v Olomouci druhého povodňového stupně, tedy stavu pohotovosti. Výška hladiny překročila 400 centimetrů a podle aktuálních prognóz by už o moc víc stoupat neměla. Kvůli vodě dnes hasiči v celém...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Město Olomouc

Štítky povodně, ohrožení, voda, hladina, Olomouc, Morava, Olomoucký kraj, Český hydrometeorologický ústav, Štědrý den

V Olomouci byl chvíli stav ohrožení. Morava vystoupala na třetí stupeň, nyní už hladina klesá  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.