Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj čekají velké investice. Dostavba Šantovky, rekonstrukce budovy v Přerově či stavba obchvatu Olomouce

Miliardové investice čekají v příštím roce Olomoucký kraj. V Olomouci se rozjede třímiliardová dostavba Šantovky, centrum Přerova čeká rekonstrukce administrativní budovy za 360 milionů, v Zábřehu se bude opravovat kulturní dům. Pokračuje dostavba D1 u Přerova a stavbaři zahájí práce na obchvatu Olomouce u Globusu.

Velká investice se chystá v centru Olomouce, developerská skupina Redstone, za kterou stojí podnikatel Richard Morávek, chce příští rok zahájit v sousedství Galerie Šantovka v Olomouci stavbu poslední části projektu. Třímiliardová investice zahrnuje stavbu několika budov s obchody, gastronomickými provozovnami, divadelním i koncertním sálem, čtyřhvězdičkový hotel, rezidentní část i výškovou budovu Šantovka Tower. Projekt by mohl být dokončen v roce 2026.

Přerov příští rok čeká jedna z největších investic v historii města, rekonstrukce budovy na náměstí TGM za 359,5 milionu korun. Práce mají začít hned v lednu. "Bude se také postupně revitalizovat Městský dům - do nové vzduchotechniky s rekuperací včetně výměny otopného systému poputuje 20 milionů korun. Změn se dočká i městský hřbitov, za zhruba 68 milionů se tam bude rekonstruovat smuteční síň," řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Město čekají i oslavy 120 let parku Michalov, k tomuto výročí se chystají desítky kulturních akcí. Jednou z nich je festival Velká Morava, plánován je na sobotu 13. července.

Šumperk čeká v příštím roce dokončení rekonstrukce kina Oko, která zahrnuje vybudování malého kinosálu i novou střechu s fotovoltaikou a zateplení fasády. V rozpočtu příštího roku je na tuto akci vyčleněno 15 milionů korun. "Další investicí, která přechází do roku 2024, je výstavba parkovacího domu v Gagarinově ulici. Na samotný objekt máme v rozpočtu 20 milionů korun, za dalších pětadvacet pak projdou rekonstrukcí příjezdové komunikace Gagarinova a Bratrušovská," řekla mluvčí radnice Soňa Singerová. Významné investice se dočká i Masarykova knihovna. V jejím podkroví vznikne digitalizační centrum, opravovat se bude také střecha. Na projekt, který potrvá do poloviny roku 2026, knihovna získala dotaci 25 milionů korun.

U Šantovky vyroste luxusní hotel Marriott. Developer Morávek krátce před Vánocemi podepsal smlouvu

Developerská skupina Redstone podepsala smlouvu o výstavbě luxusních hotelů se společností Marriott International. Otevřít by se měly v roce 2027 u Šantovky v Olomouci a v Pardubicích. Prestižní značka AC Hotels by Marriott zatím není v České...

Nejvýraznější investicí Jeseníku bude plánované zahájení první etapy celkové revitalizace vnitřních prostor administrativní budovy IPOS, kde sídlí část městského úřadu a řada státních úřadů. Stavební úpravy se odehrají za provozu úřadu. "Současně se na jaro chystá zahájení dlouho očekávané výstavby 1,3 kilometru dlouhého chodníku podél ulice Priessnitzovy do jesenických lázní, který nejpoužívanější přístupové cestě do areálu doposud chyběl," uvedla mluvčí města Markéta Kaniová.

Kraj čekají i dopravní stavby. V Olomouci bude příští rok na jaře zahájena stavba poslední části západního dálničního obchvatu Olomouce mezi Křelovem a Slavonínem. Tříkilometrový úsek dálnice D35 postaví za 838 milionů korun sdružení firem Eurovia CS a M-Silnice. U Přerova se bude pokračovat ve stavbě chybějícího desetikilometrového úseku D1, hotov by měl být na jaře 2026.

Ne všechny investice v kraji se však setkávají s ohlasem - v Moravském Berouně na Olomoucku bude příští rok v červnu kvůli možné stavbě 17 větrných elektráren uspořádáno místní referendum. Větrníky plánuje postavit konsorcium Arcibiskupství olomouckého a firmy Micronix Group.

V olomoucké arcidiecézi bude také pokračovat proces výběru kandidáta na místo olomouckého arcibiskupa. Uvolnilo se po odchodu Jana Graubnera, jenž byl jmenován primasem českým. Adepta na tuto funkci hledá mezi osobnostmi apoštolský nuncius v ČR se svými spolupracovníky, výsledky konzultací předávají do Vatikánu. Celý proces je vázán mlčenlivostí, zda se podaří nového arcibiskupa najít v příštím roce, není zřejmé.

ŘSD vybralo firmu pro dlouho vytoužený úsek D35 u Olomouce. Vyjde na 840 milionů

Ředitelství silnic a dálnic ukončilo výběrové řízení na zhotovitele stavby D35 Křelov – Slavonín, tedy dokončení západního dálničního obchvatu Olomouce. O zakázku mělo zájem osm firem, cena díla je po veřejné soutěži o 300 milionů nižší, než...

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redstone

Štítky ČR, správa, společnost, stavby, kultura, Olomoucký, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj čekají velké investice. Dostavba Šantovky, rekonstrukce budovy v Přerově či stavba obchvatu Olomouce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.