Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Navzdory oblevě se v Jeseníkách dál lyžuje, díky umělému sněhu. Běžkaři musí do vyšších partií hor

Navzdory úbytku přírodního sněhu jsou lyžařská střediska v Jeseníkách nadále v provozu. Zajišťuje ho umělý sníh, provoz je však místy omezený. Obleva postihla hlavně běžkařské trasy, z mnoha z nich sníh zmizel nebo je ve špatné kvalitě. V Jeseníkách nyní platí první stupeň lavinového nebezpečí.

V Jeseníkách ve 1300 metrech nadmořské výšky leží kolem 55 centimetrů sněhu. Ještě před svátky tam bylo kolem metru sněhu. "Hřebeny jsou vyfoukané, leží na nich kolem 15 centimetrů sněhu, na Ovčárně leží do 55 centimetrů. Kompaktní sněhová pokrývka je od 1000 metrů a výše, v níže položených areálech je pokrývka nesouvislá, nicméně sjezdovky jsou vysněženy a všechny areály jsou v provozu," řekl dispečer horské služby Martin Chalupa. Bílé stopy jsou upraveny na Praděd, Švýcárnu a Červenohorské sedlo a také kolem Paprsku.

Jesenické areály jsou navzdory rozmarům počasí v provozu. Například ve Ski Aréně Karlov je podle zástupce střediska Borise Keky na sjezdovkách sněhu dostatek, v provozu je většina sjezdovek a všechny vleky až na lanovou dráhu Čerťák. "Díky technickému zasněžování na konci listopadu a na začátku prosince je dostatek sněhu na lyžování i pro další týdny. Kvalita lyžování se bude odvíjet od aktuálního počasí," řekl Keka. Sjezdovky nyní zaplnili lyžaři, kteří přijeli na hory strávit konec roku.

Areál na Červenohorském sedle dokonce dnes a zítra spouští večerní lyžování na žluté sjezdovce od 17:00 do 20:00 hodin.

Od úterka zahájilo sezonu horské středisko Kraličák, kvůli oblevě z předchozích dnů ji nakonec o několik dní odložilo, aby provozovatelé nepřišli o zásoby sněhu. "Přípravy na spuštění zimního provozu byly letos vzhledem k povětrnostním podmínkám, které ovlivnily celou republiku, mimořádně náročné. S obětavostí všech zaměstnanců areálu se však podařilo provoz spustit," řekla zástupkyně střediska Vladimíra Mrázová.

V Jeseníkách mají horští záchranáři dvě nové stanice, v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace byla před Vánocemi

Lyžaři a turisté, kteří se vydávají do Jeseníků, mohou být o něco klidnější. Horská služba otevřela dvě zbrusu nové stanice u Staré Město pod Sněžníkem v dosahu tří velkých lyžařských areálů v Hynčicích a Velkém Vrbně. Kolaudace proběhla těsně...

Na sjezdovkách je aktuálně kolem 40 až 80 centimetrů sněhu, většinou technicky upraveného. "Tento sníh byl nasněžen během pěti mrazivých dní na přelomu listopadu a prosince. Rozhodnutí rozhrnout a upravit připravený sníh až těsně před spuštěním areálu se ukázalo být správné, lyžaři tak mohou nyní využívat téměř celý areál," uvedla Mrázová. Ubytovací kapacity v areálu a okolí již podle ní hlásí plno.

V provozu včetně večerního lyžování je také ski areál Kouty či středisko Kopřivná, všechny vleky jedou také na Paprsku. S omezením musejí počítat lyžaři na Ramzové. "V prvním úseku mezi Ramzovou a Čerňavou jsou sjezdové tratě otevřeny, druhý úsek Čerňava - Šerák je pouze pro pěší v půlhodinových intervalech," uvedlo středisko na svých stránkách. Provoz se snaží ještě udržet v Hlubočkách u Olomouce, v případě nepřízně počasí pojede pouze v úseku 350 metrů. V sousední Hrubé Vodě je areál v provozu, sněhu však ubylo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Červenohorské sedlo

Štítky lyžování, podmínky, Jeseníky, sjezdovka, technický sníh, běžec na lyžích, lyžař, Červenohorské sedlo, Čerňava, Hlubočky, Ovčárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navzdory oblevě se v Jeseníkách dál lyžuje, díky umělému sněhu. Běžkaři musí do vyšších partií hor  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.