Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zácha obviněný v korupční kauze stihl v Přerově vystudoval na inženýra. Policie o titulu pochybuje

Bývalý náměstek hejtmana a radní Přerova z ODS Michal Zácha obviněný v korupční kauze Autostráda se stal inženýrem na Vysoké škole logistiky v Přerově. Policie pochybuje o tom, že by Zácha studoval řádně. Škola měla přímé vazby na členy ODS.

Server Seznam Zprávy uvedl, že pochybnosti o studiu Michala Záchy, bývalého šéfa ODS v celém Olomouckém kraji, vyplývají z dokumentu k trestnímu stíhání v korupční kauze Autostráda, ve které jde o systematickou manipulaci s dopravními zakázkami v regionu. Podle policistů se dá pochybovat o tom, že titul nabyl bývalý politik ODS řádně. "Z provedených úkonů je naprosto evidentní, že se o studiu v žádném případě hovořit nedá," uvedli policisté v dokumentu.

Policie zmínila, že přerovská vysoká škola má přímou vazbu na Záchova spoluobviněného – podnikatele a lobbistu Roberta Knoblocha – a také na dalšího významného regionálního člena ODS Josefa Kulíška. Knobloch sedí ve správní radě školy, Kulíšek je jejím ředitelem. S Knoblochem Zácha podle detektivů řešil rozdělování dopravních zakázek, milionové půjčky nebo předání peněz. Knobloch měl navíc podíl ve firmě, která školu zakládala, ten od něho později koupil Kulíšek.  

Zácha přitom o svém inženýrském titulu veřejně nemluvil. Vesměs o tom nevěděli ani jeho nejbližší kolegové z vedení olomouckého kraje. 

Zácha vysvětlil, že zatím neměl důvod během svého politické působení uvádět, že se stal inženýrem. Že by nestudoval řádně, odmítl. "Mé studium probíhalo šest let a probíhalo plně v souladu se studijním řádem. Splnil jsem všechny podmínky pro udělení vysokoškolského titulu," napsal Zácha.

ODS zrušila oblastní sdružení v Přerově zatížené korupční kausou Autostráda. Je to tlustá čára, věří šéf kraje Major

Republikový sněm ODS zrušil oblastní sdružení v Přerově, jehož členy byli Michal Zácha a Robert Knobloch obvinění z ovlivňování dopravních zakázek v regionu. Rozpuštění ODS na Přerovsku navrhovalo krajské vedení strany, které se tak snaží za...

Rektor Vysoké školy logistiky Václav Cempírek nechtěl studium Záchy komentovat, jeho tajemnice Petra Nesvadbová reagovala, že Zácha dokončil magisterské studium v řádném termínu. "Státní závěrečnou zkoušku vykonal v červnu 2023 před státní zkušební komisí, která byla složena z interních a externích akademiků a odborníků z praxe v oblasti dopravy a logistiky," sdělila Nesvadbová.

Diplomovou práci sepsal Zácha, který měl jako náměstek olomouckého hejtmana na starosti dopravu, na téma Koordinace veřejné autobusové dopravy ve vybraném kraji. Vedoucím diplomové práce byl rektor Cempírek. Dílo má 70 stran, na více než 20 stranách Zácha analyzuje, odkud a kam autobusy na Olomoucku jezdí, pak navrhuje změny, které by měly dopravu zlepšit.

Podle ministerstva školství by případný podnět, zda bylo studium vedeno řádně, řešil rektor Cempírek, který byl přitom vedoucím Záchovy diplomové práce.

Ošizené dopravní stavby. Hejtman Olomouckého kraje upozornil na znepokojivý princip kauzy Autostráda

Nejen finanční dopad, ale také důsledky v kvalitě silnic a dalších dopravních staveb může mít kauza nezákonného ovlivňování zakázek v Olomouckém kraji. Podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) měli aktéři z organizované skupiny prospěch zejména díky...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj | Zdroj Seznam Zprávy

Štítky Michal Zácha, ODS, inženýr, studium, police, Přerov, Olomoucký kraj, Václav Cempírek, doprava, vysoká škola, logistika

Zácha obviněný v korupční kauze stihl v Přerově vystudoval na inženýra. Policie o titulu pochybuje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.