Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Skiareály v Olomouckém kraji bojují s oblevou, část středisek přerušila provoz

Lyžařská střediska v Jeseníkách či příměstské skiareály u Olomouce se potýkají v posledních dnech s deštivým počasím a na leden vysokými teplotami. Provoz sjezdovek je tak na řadě míst přerušený nebo omezený. Obleva ovlivňuje také stav bílých stop pro běžkaře.

„Jezdí se pouze ve střediskách, kde mají vysněženo a leží tam technický sníh. Sněžilo pouze na Ovčárně, do dnešního rána tam napadlo do pěti centimetrů mokrého sněhu, celkem je ve 1300 metrech 80 až 105 centimetrů sněhu. Teplota se drží na nule, všude jinde prší,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Miroslav Roháček. Doplnil, že běžkaři s ohledem na tyto okolnosti mohou vyrazit pouze na trasy v nejvyšších partiích hor, jinde přírodní sníh není.

Řeky se opět zvedají. Náplavka v Olomouci je uzavřená, voda zaplavila silnici na Šumpersku

Deštivé počasí opět zvedá hladiny vodních toků také v Olomouckém kraji. Řeka Morava by v Olomouci měla vystoupat k druhému stupni povodňové aktivity, kulminace vodního stavu se přepokládá v pátek večer. Na olomouckou náplavku je už od čtvrtka...

I přes dostatek technického sněhu, který střediska nashromáždila v mrazivých dnech v prosinci, je už na řadě míst provoz omezen nebo stojí. Kvůli silnému větru a dešti je dnes například zastaveno středisko na Červenohorském sedle. „Silný vítr a déšť, podmáčené sjezdovky nelze upravit. Dnes mimo provoz,“ uvedli zástupci areálu na svých stránkách.

Mimo provoz je také areál Přemyslov, podle jeho zástupců počasí neumožňuje zprovoznit ani modrou sjezdovku, dosněžit zbývá asi 200 metrů. „Pokud teploty neklesnou minimálně na čtyři stupně pod nulou, bude areál zatím mimo provoz,“ informovalo středisko. Pro nepřízeň počasí je provoz až do dalšího ochlazení přerušen také ve středisku v Hlubočkách na Olomoucku, zavřený je také skiareál v Hrubé Vodě.

Vleky jsou naopak v provozu v horském areálu Paprsek, kde se snaží upravovat stále i běžecké trasy, a také na Kraličáku. Provoz se snaží udržet i v Karlově, kam v lednu pravidelně míří lyžařské kurzy. „Bojujeme s počasím, vyhlížíme avizované ochlazení. Dnes jsme zastavili pro špatné sněhové podmínky červenou sjezdovku na Myšáku, modrá pokračuje dál. Ostatní lanovky a vleky jsou v provozu, kvalita lyžování je však adekvátní počasí. Od prvního okamžiku, jak to bude možné, budeme podmínky technicky vylepšovat,“ řekl zástupce Ski Arény Karlov Boris Keka.

V provozu je také středisko Kouty. Podle webkamer je však v areálech návštěvnost i s ohledem na špatné počasí minimální.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Resort Hrubá Voda

Štítky Lyžování, počasí, zima, obleva, teplé počasí, oteplení, vlek, lanovka, ski areál, Hlubočky, Hrubá Voda, Jeseníky, Olomoucký kraj

Skiareály v Olomouckém kraji bojují s oblevou, část středisek přerušila provoz  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.