Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Olomouc už odstrojila vánoční strom. O ty z domácností se postarají technické služby

Většina měst v Olomouckém kraji dnes zahájila odvoz vánočních stromků, které lidé odkládají zpravidla u kontejnerů na odpady. Například Olomouc dnes odstrojila také vánoční strom na náměstí, zítra ho specializovaná firma pokácí a odveze.

"Se svátkem Tří králů se tradičně pojí také konec vánočních svátků. S odstrojováním olomouckého vánočního stromu se začalo dnes, zítra ho specializovaná firma začne kácet a následně jej z Horního náměstí odveze," potvrdila mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Čtrnáctimetrová jedle z Wellnerovy ulice v Olomouci zdobila Horní náměstí od neděle 19. listopadu, městu ji věnovala rodina Fargašova. Dvoumetrový kus kmene se nyní vrátí zpět k majitelce, Sandra Horton-Fargašová z něj chce na památku nechat vytvořit umělecký artefakt.

Dnes také olomoucké technické služby začaly odvážet odstrojené vánoční stromečky z domácností. "Všechny vánoční stromečky, které z Olomouce odvezou technické služby, skončí na kompostárně. Ta si poradí s drobnými kovovými háčky, zbytky ozdob i staniolem," podotkla mluvčí města. Obyvatele přesto vyzývá, aby stromky byly odstrojené co nejvíce. Lidé by je měli ukládat vedle kontejnerových stání na odpady tak, aby byly dostupné. Svoz bude probíhat nepravidelně podle potřeby.

Také v Prostějově mohou lidé vánoční stromky ukládat vedle kontejnerů a popelnic na směsný nebo tříděný komunální odpad. "Vánoční strom v centru města se bude odstrojovat a kácet v tomto týdnu, větvě jako každý rok poputují do kozí farmy Rozinka v Čelechovicích na Hané, kde budou vítanou pochoutkou pro zvířata. Dřevo z kmene stromu bude uloženo na překladišti správce zeleně a bude určeno k prodeji jako palivové dřevo případným zájemců z řad občanů," uvedla Alena Vrtalová z prostějovského magistrátu.

V Přerově mohou lidé odstrojené vánoční stromečky odnést do některého ze dvou sběrných dvorů nebo je nechat u kontejnerových stání, odkud je odvezou pracovníci technických služeb. 

Odvoz vánočních stromečků dnes začal také ve Šternberku. "Dovolujeme si upozornit občany, že vánoční stromky mohou odkládat u popelnic, kontejnerů nebo separačních nádob. Stromky budou z těchto míst průběžně odváženy zaměstnanci města. Vánoční stromky budou odváženy do sběrného dvora ve Šternberku a budou ekologicky likvidovány," uvedlo město.

Lidé v Prostějově opět řeší křivý vánoční stromeček na náměstí. Letos je to optický klam

V Prostějově už by to asi nebyly ty správné Vánoce, kdyby se neřešil křivý vánoční stromeček na náměstí. Na rozdíl od předchozích dvou let však letos jde o optický klam. Dvanáctimetrový smrk je rovný, ale rostl u domu, a tak má na jedné straně...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Louny

Štítky vánoční stromek, kácení, odvoz, svoz, odpady, kontejner, technické služby, Olomouc, Olomoucký kraj, Přerov, Šternberk

VIDEO: Olomouc už odstrojila vánoční strom. O ty z domácností se postarají technické služby  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.