Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Finanční úřady spouští nové infolinky. S radami o nové dani z nemovitých věcí vyjedou i do obcí

Vládní konsolidační balíček přinesl změny v oblasti daní z nemovitých věcí. Konkrétně se jedná o zvýšení sazeb v průměru o 1,8násobek. S touhle a dalšími změnami mohou pomoct nově zřízené infolinky a také výjezdy do obcí ve všech krajích České republiky. Některým totiž vznikla povinnost podat do 31. ledna daňové přiznání.

„Celý leden budou v úředních hodinách k dispozici konzultační telefonní linky ve všech krajích, kde občanům poradí naši specialisté. Ti navíc ve druhé polovině ledna vyjedou zejména do obcí, ve kterých bylo uzavřeno pracoviště finančního úřadu, a pomohou přímo na místě občanům nejen vyplnit daňové přiznání, ale rovnou jej i odevzdat,“ uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.  

Jednou z největších změn je povinnost podat daňové přiznání. To se týká všech, kteří mají například garáž zapsanou v katastru nemovitosti, pronajímají byt v bytovém domě nebo jednotce, případně vlastní pozemek se stavebním povolením. 

„Důvodem je zejména zavedení pravidla danění některých nemovitostí podle zápisu v katastru, nikoliv podle skutečného využívání,“ dodává Hornochová. 

Provoz informačních telefonních linek bude po celý leden stejný. Lidé se svými dotazy mohou volat od pondělí do čtvrtka vždy od 8:00 do 17:00 a v pátek od 8:00 do 14:00. Telefonní čísla se mohou lišit podle místa, pod které občan spadá. V Olomouckém kraji funguje telefon 585 541 115. 

Takzvané výjezdy do obcí se budou konat hned v několika dnech. Ve většině případů půjde o schůzku na místě bývalého finančního úřadu, úřadu práce nebo v budově radnice. A to vždy od 8:00 nejčastěji do 17:00. Kompletní rozpis výjezdů je na internetových stránkách Finanční státní správy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky finanční úřad, daň, Česko, rada, daňové přiznání, Simona Hornochová, telefonní linka

Finanční úřady spouští nové infolinky. S radami o nové dani z nemovitých věcí vyjedou i do obcí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.