Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jak bude vypadat Morava na Lazcích a v okolí Klášterního Hradiska? Soutěž na protipovodňová opatření začala

Jak bude vypadat řeka Morava na Letné, Lazcích, v Černovíře a zejména v okolí barokní dominanty Klášterního Hradiska by měla ukázat architektonická soutěž na projekt poslední části protipovodňových opatření v Olomouci, kterou nyní vypsala radnice.

"Soutěž řeší návrh poslední, severní části protipovodňové ochrany Olomouce. První a druhá etapa v centru zastavěného území jsou již dokončeny, IV. etapa pod Olomoucí nedávno získala financování a začne se stavět," potvrdil náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek (ProOlomou a Piráti).

Město vypsalo otevřenou krajinářskou soutěž, která má uzávěrku na konci dubna letošního roku. "Statutární město Olomouc vyhlašuje velkou dvoufázovou soutěž na III. etapu protipovodňových opatření, které řeší protipovodňové hráze a začlenění řeky do města v kontextu Letné, Lazců, Černovíra a zejména barokní dominanty Klášterního Hradiska a řeší i severní spoj s novým mostem," uvedl Pejpek.

Třetí a poslední etapa protipovodňových opatření Olomouce přijde na téměř 300 milionů korun a zahrnuje tok řeky Moravy proti proudu od mostu v ulici Komenského až po ústí Trusovického potoka, tok Trusovického potoka a navazující říční zónu až po železniční trať z Olomouce do Prahy. Návrh počítá se stavbou protipovodňové hráze mezi Černovírem a Hejčínem včetně stavidla na Mlýnském potoku, vznikne i přečerpávací stanice u soutoku Mlýnského potoka a Moravy.

První fáze soutěže by měla přinést koncepční řešení, ve druhé fázi bude prostor pro jeho konkrétnější vypracování. 

Dokončená protipovodňová opatření v Olomouci, která zahrnují především náplavku a nový most v Komenského ulici v centru, podle úřadů fungují dobře. Například o Vánocích si Olomouc poradila se zvýšenou hladinu Moravy, která na chvíli dosáhla dokonce třetího stupně, což je stav ohrožení. 

"Je potřeba pokračovat i v dalších etapách, aby bylo město ochráněno ještě z větší části. Na jaře začínáme stavět etapu IV. A a na řadě je nyní soutěž na III. etapu," komentoval to primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Olomouc vzdoruje vodě. Cyklostezka u myší díry je zaplavená, protipovodňová opatření však fungují

Olomouc úspěšně vzdoruje řece Moravě, která dnes dopoledne dosáhla druhého povodňového stupně. Situaci sleduje povodňová komise, podle které protipovodňová opatření až na lokální problémy fungují. Podle předpovědí by hladina měla začít pomalu...

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Tomáš Pejpek

Štítky Olomouc, soutěž, projekt, architekt, Morava, Lazce, Klášterní Hradisko, protipovodňová ochrana, Trusovický potok, Mlýnský potok

Jak bude vypadat Morava na Lazcích a v okolí Klášterního Hradiska? Soutěž na protipovodňová opatření začala  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.