Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Developer chce po Prostějovu 320 milionů odškodného, nemohl postavit obchodní centrum. Rozhodne soud

Stovky milionů korun odškodného požaduje po Prostějovu společnost Manthellan, která v centru města chtěla postavit obchodní centrum za miliardu. Žalobu začne projednávat příští týden soud, prostějovské zastupitelstvo veškeré návrhy Manthellanu na odškodnění totiž odmítlo.

Projekt Galerie Prostějov připravila skupina investorů kolem podnikatele Richarda Morávka, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Šantovka. V žalobě se developerská společnost Manthellan domáhá náhrady škody 320 milionů korun, která jí údajně vznikla v souvislosti s vynaloženými náklady na přípravu projektu prostějovského nákupního centra.

Prostějovská radnice podle primátora Františka Jury (ANO) byla soudem vyzvána k tomu, aby se ve stanoveném termínu k žalobě vyjádřila a předložila své návrhy svědků. Soudní spor podle Jury nebude jednoduchý. "Je to spor, který musíme brát vážně, a uvidíme, jaký bude výsledek," podotkl.

Primátor upozornil, že smlouvy mezi městem a developerem soud už dříve prohlásil za neplatné, takže radnice má v tomto sporu dobrou výchozí pozici. Společnost Manthellan podle právních zástupců města zatím neprokázala, že jí vznikla škoda, kterou požaduje zaplatit. Také uváděné náklady na přípravu projektu jsou podle nich velmi sporné, stejně jako výše ušlého zisku.

Galerie Prostějov měla vzniknout v centru města v místě, kde stojí kulturní a společenský dům. Projekt nákupního centra se nepodařilo uvést v život poté, co radnice v roce 2018 po poradě s právníky změnila názor na platnost smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2010, která se týkala přípravy tohoto podnikatelského záměru. Stanovisko radnice v roce 2019 podpořil odvolací soud, který potvrdil zneplatnění smlouvy s developerem. Investor posléze podal dovolání k Nejvyššímu soudu, avšak neuspěl.

V roce 2018 pak radnice podala žalobu na vyklizení pozemků, které v centru města užíval Manthellan. Soud poté rozhodl, že nájemní smlouva na městské pozemky mezi radnicí a společností Manthellan, která na těchto parcelách plánovala postavit obchodní centrum, je také neplatná.

Manthellan couvá, po Prostějovu už nechce 320, ale jen 45 milionů. Obchodní galerii nepostavil

Developerská společnost Manthellan radikálně slevila ze svých požadavků a místo 320 chce po Prostějovu jako náhradu škody už jen 45 milionů korun. Společnost měla v centru Prostějova postavit obchodní galerii za miliardu, smlouvy s městem však...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky soud, odškodnění, Manthellan, Prostějov, radnice, obchodní centrum, projekt, žaloba, pozemek, centrum města, Olomouc, Šantovka, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Developer chce po Prostějovu 320 milionů odškodného, nemohl postavit centrum. Žalobu projedná soud  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.