Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na přechodu pro chodce v Zábřehu firma na černo postavila reklamní panel. Je nebezpečný a ohrožuje lidi

Na přechodu pro chodce v Zábřehu na Šumpersku firma Beta Real Estate CZ na černo postavila reklamní panel, který je nebezpečný a ohrožuje lidi. Město požaduje jeho odstranění, krajský úřad však otevřel cestu k dodatečnému povolení, policie dokonce souhlasila s tím, aby černé stavbě přechod pro chodce ustoupil. Zábřeh již podal trestní oznámení.

"Z důvodu umístění této nepovolené stavby přímo do přechodu pro chodce došlo a neustále dochází k ohrožení chodců a dalších účastníků silničního provozu. Obzvláště nevidomý či slabozraký občan může za současného stavu na konci přechodu pro chodce narazit na ohrazení reklamního pylonu, zavrávorat a upadnout nejen na chodník, ale i do vozovky, kde hrozí nebezpečná kolize s projíždějícími vozidly," stojí v podnětu, které město poslalo státnímu zastupitelství.

Investor se podle starosty Františka Johna (KDU-ČSL) dopustil obecného ohrožení. Město proto požaduje, aby zastupitelství vyzvalo vlastníka pozemku k odstranění této nebezpečné bariéry.

Reklamní pylon na pozemku u krajské silnice vedoucí v ulici ČSA postavila na jaře roku 2022 firma Beta Real Estate CZ. Vyjádření jejího německého majitele se nepodařilo získat, kontakty firma nezveřejnila. "Svou pozornost vzbudil svým naprosto nepřijatelným umístěním doprostřed přechodu pro chodce, kde vodicí linie pro slepce mířila přímo do masivní ocelové konstrukce," uvedl John, podle kterého řidiči mají v tomto místě kvůli velkému pylonu zhoršený rozhled.

Starosta poslal stavebnímu úřadu podnět, aby stavbu prošetřil. Úředníci zjistili, že pylon je umístěn v rozporu se stavebním povolením z roku 2021, takže spadá do kategorie černých staveb. Stavební úřad zahájil několik řízení, a to i o odstranění stavby. Investor se ale odvolal a krajský úřad mu podle Johna dal šanci stavbu dodatečně povolit.

Zábřežský kulturák se změní v moderní centrum s novou dostavbou. Investice přesáhne 80 milionů

Přes padesát let staré kulturní centrum v Zábřehu projde komplexní proměnou za více než 80 milionů korun. Kromě stavebních úprav současných prostor se objekt rozšíří o novou přístavbu a získá také moderní audiovizuální vybavení. Práce se mají...

V řízení o dodatečném povolení stavby investor podle starosty Johna usiluje naopak o odstranění přechodu, protože je překážkou pro legalizaci stavby. Dokonce i Dopravní inspektorát policie letos v lednu s jeho odstraněním souhlasil, za nynějšího stavu to považuje za vhodnější řešení. "Chodec je podle zákona o pozemních komunikacích povinen použít přechod, je-li vyznačen. V předmětném místě je však zatarasen stavbou reklamního pylonu, a je tak nebezpečným místem s vysokým rizikem dopravní nehody," upozornil vedoucí šumperského dopravního inspektorátu Milan Jankov.

Inspektorát upřednostňuje vybudování náhradního místa pro přecházení, u kterého řidiči nemusí dávat přednost chodcům stojícím na kraji silnice. Chodci mohou silnici přejít až poté, co se ujistí, že přijíždějící automobily jsou dostatečně daleko. "Nesouhlas k umístění reklamního zařízení v předmětném místě stále trvá," dodal Jankov.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl František John

Štítky černá stavba, reklama, ohrožení, bezpečnost, chodec, přechod pro chodce, doprava, stavby, správa, Zábřeh, František John, okres Šumperk, silnice, Beta Real Estate CZ k.s., KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přechodu pro chodce v Zábřehu firma na černo postavila reklamní panel. Je nebezpečný a ohrožuje lidi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.