Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Znečištěné prostory i trus hlodavců. Inspektoři na několik hodin zavřeli kuchyni restaurace v Prostějově

, aktualizováno 24. ledna 2024, 14:39

Provoz kuchyně a další části zázemí restaurace v širším centru Prostějova zavřeli po kontrole inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V prostorách pro přípravu jídel zaznamenali silné znečištění podlah, regálů a zařízení a také trus hlodavců. Zbývající část provozovny ale mohla zůstat otevřená. Po rychlém odstranění nedostatků úřad uzavření odvolal.

V pondělí 22. ledna uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) část provozu restaurace U Ječmínka v Prostějově. O zjištěných skutečnostech správní úřad informoval na svém webu.

Inspektoři na místě zjistili, že došlo k výraznému zanedbávání úklidu. Nečistoty byly na podlaze i na zařízeních, kontrola zaznamenala také poškození stěn v podobě odlupující se omítky či poškozených obkladů. Další problematickou záležitostí pak byly stopy po výskytu hlodavců a také nález trusu hlodavců.

Trus hlodavců mezi potravinami, výrazně zanedbaný úklid nebo nečistoty na podlaze objevili inspektoři v asijském bistru v obchodním centru Olympia u Olomouce. Státní zemědělská a potravinářská inspekce podnik na den zavřela.

„Uzavřena pouze část provozovny – prostory pro přípravu a výdej pokrmů, tedy kuchyň, sklad suchých potravina a přípravna surovin. Provozovna jako celek uzavřena nebyla,“ uvedli zástupci SZPI. Kromě restaurace společnost provozuje také minipivovar.

Po napravení zjištěných závad či nedostatků provádějí inspektoři další kontrolu, na základě které ukončují nařízené uzavření provozovny či její části. K opětovnému posouzení stavu prostor došlo takřka bezprostředně také v prostějovském podniku a v průběhu úterka již SZPI na svém webu informovala o ukončení opatření.

„Kuchyně byla zavřena v pondělí pár hodin, ihned jsme uklidili focená špatně přístupná místa, tady uznáváme pochybení, omlouváme se a už se to nebude opakovat! Inspektoři přišli znovu, velmi důkladně vše zkontrolovali, nenalezli pochybení a kuchyň byla hned v provozu. Od začátku kontroly nebyla shledána ani jedna výtka vůči uchovávání nebo přípravě potravin. Vyfocená místa nesouvisí přímo s výdejem stravy,“ komentovali zástupci restaurace na sociálních sítích a zdůraznili: „Za kuchyní si stojíme a pokud si přinesete bílý plášť, pustíme vás klidně dál – tato možnost platí trvale a bez ohlášení! Děkujeme za pochopení a podporu.“

„Při uložení zákazu inspektoři kontrolované osobě sdělí, jaká opatření musí splnit, aby mohl být zákaz uvolněn. Jakmile kontrolovaná osoba opatření splní a zjedná nápravu neuspokojivého stavu, inspektoři provedou opakovanou kontrolu a v případě uspokojivého výsledku zákaz užívání prostor uvolní. Následně inspektoři zahájí správní řízení o uložení pokuty," objasnil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Štítky Restaurace, kuchyň, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, SZPI, kontrola, inspekce, Prostějov

Znečištěné prostory i trus hlodavců. Inspektoři na několik hodin zavřeli kuchyni restaurace v Prostějově  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.