Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kofola zachránila Pragerovy sady na Úsovsku, kterým hrozilo vykácení. Z jablek bude vyrábět cidery

Jedna z nejvýznamnějších nápojářských firem v tuzemsku Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup jabloňových sadů na úpatí Nízkého Jeseníku poblíž Libiny na Šumpersku. Z jablek hodlá vyrábět cidery. Výši investice společnost nesdělila.

Svůj plán koupit sady na Šumpersku, kterým hrozilo vykácení, Kofola oznámila loni v říjnu, nyní transakci dokončila. Přes svou dceřinou společnost PRAGEROVY SADY LIBINA koupila od zemědělské společnosti ÚSOVSKO bezmála 60 hektarů sadů na Úsovsku. Ze zdejších jablek chce nápojářská firma vyrábět cidery. 

Už na podzim zástupci Kofoly pomáhali v sadech se sklizní, v listopadu pak vysadili nové jablečné odrůdy, ideální pro výrobu ciderů. "Před téměř třemi lety jsme projeli Normandii a seznámili se se sadaři, kteří nám předali důležité know-how pro pěstování speciálních hořkosladkých odrůd jablek. Odrůdy, které jsme tehdy vybrali, vyrůstaly poslední dva roky v ovocné školce na Moravě. Odtud jsme je v listopadu převezli a vysadili v našich nových sadech," propsal Alexandros Samaras, jednatel F.H. Prager, dceřiné společnosti Kofoly, která cidery vyrábí.

Nyní bude minimálně tři roky trvat, než jabloně začnou plodit. "Ciderové odrůdy teď musíme dovážet z Anglie nebo Francie. Věřím, že se nám do budoucna podaří zajistit si tuto odrůdu lokálně,“ doufá jeden ze zakladatelů Kofoly a šéf její zemědělské divize Tomáš Jendřejek.

Kofola kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která zastřešuje značky Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodinná firma bude mít v páté největší pivovarnické skupině v České republice 51 procent. Cenu transakce, kterou musí...

Koncem listopadu loňského roku Kofola mimo to oznámila, že kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která zastřešuje značky Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodinná firma bude mít v páté největší pivovarnické skupině v ČR 51 procent. Zbytek si rozdělí investiční skupina RSJ s 29 a zemědělská společnost ÚSOVSKO s 20 procenty.

Cenu transakce, kterou musí schválit ještě antimonopolní úřad, žádná ze stran nezveřejnila stejně tak, jako kupní cenu za sady.

"Když se objevila příležitost investovat do pivovarů, které vyrábějí značky s dlouhou historií, za kterými stojí poctivé řemeslo a moderní výrobní zázemí, neváhali jsme. Věříme, že zkušenost našich lidí může pomoci k jejich rozvoji," vysvětlil ředitel skupiny Kofola Samaras.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů v regionu, má jedenáct závodů na pěti evropských trzích a zaměstnává více než dva tisíce lidí. Ve svém portfoliu má nejen Kofolu, hroznovou Vineu, ale například i pramenitou vodu Rajec a minerální vody Korunní, Ondrášovku a Kláštornou Kalcia. Kromě Česka a Slovenska Kofola působí i ve Slovinsku a Chorvatsku, kde rozvíjí tradičních značky minerálních vod Radenska a Studenac.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kofola ČeskoSlovensko

Štítky sady, nákup, Kofola ČeskoSlovensko, cider, jablko, Libina, Česko, okres Šumperk, Úsovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kofola zachránila Pragerovy sady na Úsovsku, kterým hrozilo vykácení. Z jablek bude vyrábět cidery  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.