Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pomoc pro miminka i těžce zraněné. Záchranářský vrtulník z Olomouce zvládl rekordní porci zásahů

Mimořádné vytížení absolvovali v minulém roce letečtí záchranáři v Olomouckém kraji. Ve vzduchu strávil vrtulník s volacím znakem Kryštof 9 přes 32 tisíc minut, tedy více než 530 hodin. Na pomoc lidem vzlétla helikoptéra ve 704 případech, v průměru tedy takřka dvakrát denně. Během posledního dne roku specialisté vyrazili dokonce k sedmi zásahům.

V roce 2023 Letecká záchranná služba v Olomouckém kraji poprvé překonala metu sedmi stovek vzletů vrtulníku, meziročně šlo o nárůst o 32 startů. Letecký transport zdravotníků i pacientů dokáže v klíčových chvílích ušetřit drahocenný čas. „Asistenci záchranářského vrtulníku zpravidla využíváme u nejtěžších úrazových a dalších stavů, kdy je nutné poskytnout lékařskou pomoc v co nejkratší době. Letecká záchranka v těchto případech dokáže poskytnout rychlý a profesionální převoz pacienta z místa zásahu nebo mezi nemocnicemi,“ vysvětlila v tiskové zprávě Lucie Mikisková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

Jedním z rozhodujících faktorů pro možnost vyslání vrtulníku je přirozeně počasí. „I proto i v loňském roce opět patřily mezi nejvytíženější měsíce červen a červenec, kdy jsou letové podmínky nejlepší. Tím nejrušnějším dnem byl však ten úplně poslední. Na silvestra náš vrtulník vzlétl celkem sedmkrát,“ sdělila Zuzana Hopjaková, mluvčí společnosti Air-Transport Europe (ATE), která kromě Olomouckého a Moravskoslezského kraje provozuje leteckou záchranku také na celém území Slovenska.

VIDEO: Přál bych každému, aby jejich práci viděl i z druhé strany, říká o natáčení se záchranáři olomoucký kameraman Ondřej Červený

Ve středu zveřejnila Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje videoklip přibližující jejich práci. Ten natočil olomoucký kameraman Ondřej Červený, veškeré záběry jsou z ostré akce ze zásahů a ze cvičení.

ATE zajišťuje provoz vrtulníku v Olomouckém kraji už osm let, letecká základna se nachází na okraji Olomouce v Hněvotínské ulici. „Nejčastěji vrtulník v loňském roce zasahoval při úrazových stavech u dopravních nehod a pádů z výšky, u cévních mozkových příhod, akutních koronárních syndromů a srdečních selhání s nutností kardiopulmonální resuscitace,“ vyjmenovala Mikisková. Stroj je vybavený i palubním navijákem, který pomáhá při zásazích v těžce přístupném terénu. Loni jej záchranáři použili celkem šestkrát, na spolupráci s posádkou vrtulníku jsou školení také členové Horské služby.

„Letecká záchranná služba funguje v našem kraji velice dobře. Přispívá k tomu zejména výborná spolupráce mezi zdravotnickým operačním střediskem, ostatními jednotkami IZS v kraji a provozovatelem letecké záchranky,“ oceňuje mluvčí krajských záchranářů.

Důležitým milníkem bylo na konci roku 2022 obnovení možnosti leteckého transportu novorozenců ve speciálním inkubátoru. Za prvních dvanáct měsíců fungování této významné pomoci letěl olomoucký vrtulník s dětmi ve vážném zdravotním stavu třikrát. Ve dvou případech šlo o přesun z FN Olomouc na specializované pracoviště nemocnice v pražském Motole. Fungovala také mezikrajská spolupráce, kdy olomoucká LZS zajistila transport dítěte z Brna do Prahy. Díky leteckému transportu se zkrátí kritická doba transportu na minimum, vrtulníku trvá cesta z hanácké metropole do hlavního města přibližně 55 až 60 minut.

„Letečtí záchranáři, ale také piloti vrtulníků pracují často pod velkým tlakem a stresem, a na jejich nasazení v mnoha případech stojí životy pacientů. Jsem velmi rád, že i přes nárůst zásahů byla zachována profesionalita a odhodlání poskytovat tu nejlepší dostupnou péči o pacienty. Jako provozovatelé letecké záchranky chceme i nadále být v tomto ohledu stabilním partnerem krajské záchranky a celého integrovaného záchranného systému,“ prohlásil Milan Hoholík, ředitel společnosti ATE.

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v číslech za rok 2023
17 výjezdových základen
1 zdravotnické operační středisko
32 výjezdových skupin v denní směně
26 výjezdových skupin v noční směně
59 994 výjezdů (kdy nejnáročnější měsíc byl prosinec)
1 588 791 najetých Km
704 vzletů LZS
32 088 letových minut
14 porodů v terénu
39 transportů novorozenců v doprovodu neonatologického týmu
99 818 telefonních hovorů na linku 155
9 832 telefonicky asistovaná první pomoc (TAPP)
266 telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace (TANR)
511 resuscitací
1 295 výjezdů k pacientům s akutním koronárním syndromem
1 216 výjezdů k pacientům s cévní mozkovou příhodou
401 výjezdů spojených s polytraumatem
1 954 výjezdů k pacientům s psychiatrickou indikací
1 871 výjezdů v rámci koronerské činnosti
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Letecká záchranná služba, zdravotnická záchranná služba, záchranářský vrtulník, vrtulník, záchranka, pomoc, zdraví, záchrana, statistika, Olomouc, Olomoucký kraj, Air-Transport Europe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc pro miminka i těžce zraněné. Záchranářský vrtulník z Olomouce zvládl rekordní porci zásahů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.