Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Developer chce po Prostějovu obří odškodnění 320 milionů korun. Případ začal projednávat soud

Prostějovský soud dnes začal projednávat žalobu developerské společnosti, která po městě požaduje obří odškodnění 320 milionů korun za to, že v centru nemohla postavit obchodní centrum. Soud dnes probral listinny a jednání odročil na polovinu května.

Soudní projednávání bylo zahájeno poté, co prostějovské zastupitelstvo loni odmítlo návrh na smírné řešení.

Soudce Ivan Šišma se dnes zabýval listinami týkajícími se například jednání v roce 2010 mezi zástupci Prostějova a developerskou firmou Manthellan, aby se mohl po chystaném výslechu svědků dopracovat k tomu, kdo tehdy zavinil absolutní neplatnost smlouvy o smlouvě budoucí mezi městem a firmou Manthellan. Od toho se pak podle Šišmy může odvíjet posouzení odpovědnosti za vzniklou škodu.

Galerie Prostějov měla vzniknout v centru města v místě, kde stojí starý kulturní a společenský dům. Spor o platnost smlouvy o smlouvě budoucí se týkal postupu radnice při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách výběrového řízení byl závazek, že investice zahrne také stavbu nového společenského centra nejméně pro 500 lidí, tak v uzavřené smlouvě se společností Manthellan už o tom nebyla zmínka.

Projekt nákupního centra se nakonec nepodařilo uvést v život poté, co radnice v roce 2018 po poradě s právníky změnila názor na platnost smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2010, která se týkala přípravy podnikatelského záměru. Stanovisko radnice v roce 2019 podpořil odvolací soud, který potvrdil zneplatnění smlouvy s developerem. Investor posléze podal dovolání k Nejvyššímu soudu, avšak neuspěl. Nejvyšší soud upozornil, že při uzavření smlouvy nebyly splněny podmínky stanovené při zveřejnění záměru a smlouva je tudíž neplatná.

Radní Prostějova nedoporučili dohodu s developerem, který měl stavět obchodní galerii. Chce 40 milionů

Prostějovští radní zamítli návrh developera, který požaduje náhradu 40 milionů korun za to, že v centru Prostějova nemohla postavit obchodní centrum za miliardu. Smlouvy s městem zrušil soud. Projekt připravila skupina investorů kolem podnikatele...

Právní zástupce Manthellanu Vladimír Polách dnes řekl, že firma po městu požaduje zhruba 24 milionů korun jako náhradu marně vynaložených nákladů a 296 milionů korun činí náhrada ušlého zisku. Společnost Manthellan ale podle právních zástupců města zatím neprokázala, že jí vznikla škoda, kterou požaduje zaplatit. Také uváděné náklady na přípravu projektu jsou podle nich velmi sporné, stejně jako výše ušlého zisku. Polách tvrdí, že společnost Manthellan chtěla projekt Galerie Prostějov realizovat, o čemž svědčí desítky dokladů, které jsou součástí soudního spisu. "To, že k tomu nedošlo, je důsledkem jednání statutárního města Prostějov," podotkl Polách.

V roce 2018 radnice uspěla se žalobou na vyklizení pozemků, které v centru města užíval Manthellan. Soud rozhodl, že nájemní smlouva na městské pozemky mezi radnicí a společností Manthellan, která na těchto parcelách plánovala stavbu obchodního centra, je také neplatná.

Proces bude v květnu pokračovat výslechem bývalého vedení prostějovské radnice i zástupců firmy Manthellan. U soudu bude vypovídat například bývalý primátor Miroslav Pišťák (ČSSD) nebo podnikatel Richard Morávek, který za firmou Manthellan stojí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky soud, odškodnění, Mathellan, radnice, město, smlouva, Prostějov, galerie, radnice, projekt, žaloba, pozemek, obchodní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Navrátil

Do veřejné soutěže se přihlásili s projektem 3 účastníci. Byly jasně daná pravidla, jasný územní plán. Pokud někdo (Manthellan) do soutěže šel se záměrem (očekáváním), že město následně pravidla upraví, tak to není chyba ani státní správy, ani samosprávy, ale účastníka soutěže. Něco k tomu vím. Na náhradu nákladů na účast v soutěži neměli a nemají účastníci nárok. A protože smlouva je od začátku neplatná, o tom už není sporu, nemá developer šanci ani na nějaké odškodnění ze smlouvy. Smlouvu koncipovalo nikoliv město, ale právníci Manthellanu. Podotýkám. Honza Navrátil

Úterý, 30. ledna 2024, 18:49Odpovědět

Developer chce pro Prostějovu obří odškodnění 320 milionů korun. Případ začal projednávat soud  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.