Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vichr zasáhl i Olomoucký kraj. Na Šumpersku narazil vlak do padlého stromu

, aktualizováno 5. února 2024, 15:05

Výrazně větrné počasí způsobovalo komplikace od noci na pondělí také v Olomouckém kraji, hasiči řešili do odpoledních hodin přes padesát událostí. Vichr způsobil pády stromů na železnici i na silnicích v oblasti Šumperska. Výstraha meteorologů platí až do pondělního večera, zvýšený stupeň nebezpečí vyhlásili v regionu pro region Konicka.

Podle mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážové vyrážely jednotky v souvislosti se silným větrem od pondělních brzkých ranních hodin celkem k 55 událostem, upřesnila odpoledne mluvčí s tím, že po poledni se situace postupně zklidnila. „V jednom případě jsme vyjeli na železnici, kde osobní vlak narazil u Vysokých Žibřidovic, tedy místní části Hanušovic, do stromu. Ve vlaku cestovali dva lidé, nikdo se nezranil. Strom jsme pořezali, odstranili z profilu trati a vlak pokračoval dál,“ sdělila Balážová.

Nejvíce zásahů bylo z pohledu hasičů na Zábřežsku a Hanušovicku. „V Zábřehu jsme v průmyslovém areálu zajišťovali dvě střechy s utrženými plechy, v ulici Československé armády jsme zabezpečili uvolněné tašky na čtyřpatrovém domě, které hrozily pádem na chodník,“ doplnila mluvčí.

Hygienici zaznamenali osminásobek výskytu spály v Olomouckém kraji

Hygienici loni v Olomouckém kraji evidovali výrazný nárůst počtu případů spály. Lékaři jim nahlásili 530 lidí nakažených tímto vysoce infekčním bakteriálním onemocněním, v meziročním srovnání jich bylo osmkrát víc. Spála nejvíce trápila děti.

Podle centra Dopravních informací Policie ČR komplikovaly spadené stromy situaci na silnicích nižších tříd na Zábřežsku, také tyto překážky se podařilo již v ranních hodinách odstranit.

Nejsilnější poryvy větru očekávají meteorologové v horských oblastech a také na Vysočině, na zbytku území by se rychlost větru v nárazech mohla pohybovat okolo 70 km/h. Na horách pak mezi 90 až 110 kilometry v hodině. „Západní vítr bude postupně zesilovat, nejvyšší nárazy větru čekáme v 2. polovině noci na pondělí 5. února a v pondělí dopoledne. Proudí k nám teplý oceánský vzduch od západu a nadprůměrně vysoké teploty zůstanou nejen v noci ale i přes den až do konce týdne. Na horách si budou muset na nový sníh počkat,“ shrnuli situaci zástupci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

K varování před velmi silným větrem přidali odborníci také výstrahu před zvýšením hladin vodních toků. „Kvůli srážkám, kterých nejvíc spadlo v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách a tání sněhu stoupají hladiny řek odvodňující Krkonoše, Jizerské a Orlické hory, případně Jeseníky,“ informovalo ČHMÚ. Podle Hlásné a předpovědění povodňové služby ale toky v Olomouckém kraji nedosahují zvýšených stupňů povodňové aktivity, například pro řeku Moravu v Raškově na Šumpersku modely předpokládají dosažení 1. SPA ve středu večer, ale dále po proudu v Moravičanech už by Morava ani k 1. stupni označovanému bdělost vystoupat neměla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, zásah, nehoda, vlak, osobní vlak, vítr, stromy, výstraha, povodně, počasí, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vichr zasáhl i Olomoucký kraj. Na Šumpersku narazil vlak do padlého stromu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.