Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hygienici zaznamenali osminásobek výskytu spály v Olomouckém kraji

Hygienici loni v Olomouckém kraji evidovali výrazný nárůst počtu případů spály. Lékaři jim nahlásili 530 lidí nakažených tímto vysoce infekčním bakteriálním onemocněním, v meziročním srovnání jich bylo osmkrát víc. Spála nejvíce trápila děti.

Spála (scarlatina) je vysoce infekční bakteriální onemocnění vyvolané streptokoky skupiny A, konkrétně bakterií Streptococcus pyogenes.

Po celé České republice zaznamenali hygienici prudký nárůst případů spály. „Zvýšený výskyt počtu případů onemocnění v minulém roce je přisuzován nedostatečné promořenosti vnímavé populace, jelikož v pandemickém období nedocházelo k setkávaní se s běžnými viry a bakteriemi. Situace s výskytem spály je obdobná v celé České republice. Nemocnost v Olomouckém kraji tak kopíruje celorepublikový trend,“ uvedla mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Spála nejčastěji postihuje děti předškolního a mladšího školního věku – od tří do deseti let. Přenáší se kapénkami, případně přes kontaminované předměty, jako jsou hračky, nádobí, oblečení. Inkubační doba je dva až pět dnů. „Po prodělání tohoto infekčního onemocnění se celoživotní imunita nevyvine, a proto může být infekce během života opakovaná,“ vysvětlila mluvčí.

Pomoc pro miminka i těžce zraněné. Záchranářský vrtulník z Olomouce zvládl rekordní porci zásahů

Mimořádné vytížení absolvovali v minulém roce letečtí záchranáři v Olomouckém kraji. Ve vzduchu strávil vrtulník s volacím znakem Kryštof 9 přes 32 tisíc minut, tedy více než 530 hodin. Na pomoc lidem vzlétla helikoptéra ve 704 případech, v...

Příznaky
- Zimnice, horečka, zarudlé tváře s vyblednutím kolem úst, bolest v krku (angína) a potíže s polykáním.
- Zvracení, bolest břicha, zduřelé uzliny na krku.
- Červená nesvědivá kožní vyrážka, která se šíří od podbřišku na trup a vnitřní strany stehen. Po několika dnech vyrážka zmizí a kůže se olupuje.
- Jazyk má zpočátku bílý povlak, od třetího dne je zarudlý s bílými tečkami.

Zdroj: KHS Olomouckého kraje

Při podezření na spálu je důležité vyhledat pomoc lékaře, který diagnózu potvrdí. Onemocnění se léčí antibiotiky. „Nedostatečně léčená spála může způsobit řadu závažných následků,“ pokračovala Koutná s tím, že postižené může být srdce, ledviny, klouby či nervový systém a kůže. „Po celou dobu léčby je třeba dodržovat klid na lůžku. Těžší formy onemocnění vyžadují hospitalizaci. Léčba trvá zpravidla 10 dní,“ navázala mluvčí.

Spálou loni v Olomouckém kraji onemocnělo 287 mužů a 243 žen. Nejvíce zasaženými věkovými skupinami byly děti ve věku od pěti do devíti let, u kterých byla spála potvrzena v 346 případech. V kategorii dětí od jednoho do čtyř let hygienici evidovali 111 nákaz. Nejvyšší výskyt spály byl v jarních a zimních měsících. Nejvíce nemocných za celý rok 2023 nahlásili lékaři v Olomouci (233), za kterou následoval Šumperk (129) a Přerov (85).

Původcem spály jsou bakterie některých skupin streptokoků. Před epidemií covidu-19 bylo ročně v celém Česku hlášeno 1800 až 4000 případů, loni 6936. Hlavním příznakem je akutní zánět mandlí provázaný silnou bolestí v krku a obtížným polykáním. Typické jsou kožní projevy, takzvaný "malinový jazyk" nebo horečka, nevolnosti či bolesti hlavy. Spála se léčí antibiotiky, což bylo loni komplikovanější kvůli jejich výpadkům v lékárnách.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay

Štítky spála, hygienici, Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje, Olomoucký kraj, výskyt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici zaznamenali osminásobek výskytu spály v Olomouckém kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.