Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Šestadvacet lip na hlavní aleji na hřbitově v Prostějově čeká kácení. Jde o plánované rozvolnění

Šestadvacet lip na hlavní vstupní aleji na městském hřbitově v Prostějově čeká kácení. Jde o původní plán projektanta při revitalizaci hřbitova v roce 2007, kdy se má alej po určité době takzvaně rozvolnit, aby koruny lip, které zůstanou, měly prostor k růstu.

S masivním kácením na hřbitově v Prostějově souhlasili i spolky, které se zabývají ochranou přírody, jako jsou Český svaz ochránců přírody, spolek AJDONY, Sdružení ochránců přírody na pomoc Matce Zemi nebo spolek Na rovinu!

Stromy byly v dané oblasti vysazené podle dvou různých schémat. V úseku od hlavní brány směrem k hlavnímu kříži je mezi jednotlivými stromy vzdálenost pět metrů a v oblasti, která obklopuje hlavní kříž ve tvaru kruhu, je vzdálenost mezi stromy zkrácena na čtyři metry. Průměr koruny lípy zelené přitom v dospělosti dosahuje standardně až do deseti metrů.

"Původní myšlenkou projektanta po revitalizaci hřbitova v roce 2007 bylo po dosažení určitého stupně vzrůstu stromů provést rozvolnění aleje systematickým odstraněním každého druhého stromu s cílem vytvořit prostor pro růst korun stromů ponechaných na místě. Tento záměr byl potvrzen i znaleckým posudkem, který si město Prostějov nechalo zpracovat. Znalec v něm navrhl ošetření 32 lip výchovným řezem a kácení 26 lip," vysvětlila mluvčí radnice Jana Gáborová.

Kácení a ořezy podle ní umožní zbývajícím stromům lepší růst a zlepší jejich životnost. Za pokácené stromy město na hřbitově a v jeho bezprostředním okolí vysadí 24 nových stromů. "V současné době řeší žádost o povolení kácení odbor životního prostředí jako příslušný orgán ochrany přírody. S rozvolněním lipové aleje vyslovili souhlas i památkáři, jejichž stanovisko bylo vyžádáno, protože městský hřbitov je kulturní památkou," dodala Gáborová.

Kofola zachránila Pragerovy sady na Úsovsku, kterým hrozilo vykácení. Z jablek bude vyrábět cidery

Jedna z nejvýznamnějších nápojářských firem v tuzemsku Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup jabloňových sadů na úpatí Nízkého Jeseníku poblíž Libiny na Šumpersku. Z jablek hodlá vyrábět cidery. Výši investice společnost nesdělila.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky hřbitov, lípa, kácení, alej, Prostějov, strom, Jana Gáborová, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestadvacet lip na hlavní aleji na hřbitově v Prostějově čeká kácení. Jde o plánované rozvolnění  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.