Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Posudek v rámci EIA nedoporučil plánovanou stavba větrníků u Potštátu. Turbíny by narušily krajinný ráz

Plánovaná stavba dvou větrných elektráren u Potštátu na Přerovsku by podle odborného posudku k dokumentaci EIA měla negativní vliv na okolí a hlavně na krajinu. Autor posudku Vladimír Rimmel proto krajskému úřadu doporučil, aby na tento projekt i kvůli odporu místní samosprávy vydal nesouhlasné stanovisko.

Olomoucký Krajský úřad už dříve obdržel několik nesouhlasných stanovisek s plánovanou stavbou dvou větrníků u Potštátu. Proti záměru se postavila potštátská radnice, organizace Hnutí Duha i místní spolky.

Firma Roteko Invest plánuje postavit východně od městské části Potštát-Lipná dvě větrné elektrárny, každá má mít výkon až 2,2 megawattu. "Nejbližší obytná zástavba obce se nachází západně ve vzdálenosti zhruba 600 metrů od místa realizace větrných elektráren," stojí v oznámení záměru EIA. Výška větrných elektráren nepřekročí 150 metrů. Turbíny budou podle investora splňovat hlukové normy. Větrníky mají mít speciální listy, které sníží tvorbu hluku.

"V průběhu celého procesu posuzování vlivů záměru postupně narůstal odpor dotčené veřejnosti v městě Potštát a zejména místní části Lipná. Oznamovatel s místními občany ani zástupci města nekomunikuje a nezískal si jejich důvěru. Výsledkem je velmi vyhrocená situace, ve které je možnost dohody a spolupráce mezi oběma stranami velmi nepravděpodobná," upozornil Vladimír Rimmel, podle kterého tento záměr nelze doporučit k realizaci.

Ke stavbě větrných elektráren má výhrady Spolek rozvoj Potštátska, projekt podle něj nebere ohled na jedinečný krajinný ráz. Podle spolku nejsou respektovány doporučené vzdálenosti odstupů a výpočet hluku je "zmatečný, nevyhovující a očividně realitu nereflektující". Projekt se nelíbí ani Hnutí Duha či Spolku Nízký Jeseník. "Nejbližší obytná zástavba obce se má nacházet ve vzdálenosti pouze zhruba 600 metrů, což je vzdálenost, ve které budou zásadním způsobem překračovány hygienické hlukové limity a nemovitosti v tak malé vzdálenosti budou neobyvatelné," upozornil spolek.

U Moravského Berouna chce firma postavit větrné elektrárny, město zvažuje referendum

Dva větrné elektrárenské parky s celkem sedmnácti větrníky plánuje vystavět firma Micronix Group na pozemcích olomouckého arcibiskupství v okolí Moravského Berouna na Šternbersku. Projekt zaměřený na využití klimatických podmínek kopců v podhůří...

U Potštátu-Lipné už vznikl park čítající čtyři větrné elektrárny s celkovým výkonem 0,6 megawattu a opodál stojí samostatná větrná elektrárna s výkonem dva megawatty. V okolí Potštátu se chystá stavba dalších deseti větrných elektráren, s níž souhlasilo předchozí vedení města. Potštátská radnice zaujala k projektu Roteko Invest odmítavý postoj.

Kopce v podhůří Nízkého Jeseníku jsou už delší dobu díky příznivým podmínkám v zorném poli investorů, kteří se zaměřují na větrné elektrárny. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová fungují dvě větrné elektrárny, z nichž každá má výkon 850 kilowattů. Větrný park čítající devět stožárů s celkovým výkonem 18 megawattů se tyčí k nebi u nedaleké Lipiny. U Jívové investor od loňska staví dalších pět větrníků s celkovým výkonem deset megawattů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky větrná elektrárna, Potštát, posudek, větrník, Přerov, projekt, investor, Hnutí DUHA, ROTEKO Invest a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Běhal

každá stavba naruší krajinný ráz a tohle bych vůbec jako důvod nebral. Můj barák nenarušuje, sousedův ano. Typicky český pokrytecký postup. Nechci si našetřit na vlastní kozu, chci aby ta sousedova chcípla...

Pátek, 9. února 2024, 14:01Odpovědět

Posudek v rámci EIA nedoporučil plánovanou stavba větrníků u Potštátu. Turbíny by narušily krajinný ráz  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.