Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jeseníky bojují s oblevou, sněhu ubylo a návštěvnost klesá. Lyžařské areály se snaží udržet provoz

Kvůli oblevě ubylo v Jeseníkách sněhu, mírné ochlazení přišlo až včera. Nepřízeň počasí se podle horských záchranářů odráží i na návštěvnosti, navzdory zahájení jarních prázdnin je v horách oproti předchozím letům lidí méně. Lyžařská střediska se však nadále snaží nástrahám zimy odolávat, areály fungují díky zásobám umělého sněhu.

"Napadlo trochu sněhu, přišlo ochlazení, nahoře sněží. Teploty se však mají v příštích dnech opět zvedat. Na sjezdovkách leží umělý sníh, lyžuje se, lidé v horách jsou, ale návštěvnost je menší než bývá v tuto dobu obvyklé. V horách nyní leží od 50 do 80 centimetrů sněhu na hřebenech, sněhu stále ubývá," řekl dispečer jesenické horské služby Jan Macek. Běžkaři mají jistotu upravených stop pouze na vrcholcích hor, kvůli nedostatku sněhu v níže položených místech však musejí počítat s větší koncentrací lidí.

Lyžařské areály jsou v provozu, svahy obsadily v těchto dnech nejen lyžařské turnusy, ale i rodiny s dětmi. Tento týden zamířili do hor hlavně brněnští školáci, kteří mají prázdniny. Podle web kamer si na návštěvnost nemůže stěžovat například středisko na Červenohorském sedle nebo v Kopřivné v Malé Morávce, kde se místy tvoří u vleků i fronty. V provozu je i středisko v Ramzové. Situaci ve středisku Karlov vylepšil nový sníh, pokryl podle webových kamer nejen sjezdovky, ale i okolní kopce. V provozu je i středisko na Paprsku, tam podle provozovatelů včera sněžilo, a lidé se tak mohli vydat i do udržovaných běžeckých stop.

Některé areály se však musely přizpůsobit počasí. Například ve středisku v Přemyslově je v provozu lanová dráha a pouze modrá sjezdovka, večerní lyžování je kvůli oblevě a dešti až do odvolání zrušeno.

VIDEO: Od Švýcárny ke hvězdám. Poprocková kapela Andromeda složila píseň na oslavu Pradědu

Moravská poprocková kapela Andromeda s kořeny na Šumpersku složila píseň, ve které se vyznává ze své lásky k Jeseníkům a k nejvyšší hoře na Moravě a ve Slezsku Pradědu. Klip opěvuje kouzlo a krásy hor, celý nápad vznikl na túře z Červenohorského...

S nepřízní počasí bojují hlavně níže položené areály. Kvůli snaze udržet sjezdovky a sníh na svazích v maximální kvalitě na víkend, se zastavila od pondělí do pátku lanová dráha v areálu ve Hrubé Vodě u Olomouce. "Je to nezbytný krok k tomu, abychom alespoň částečně šetřili horní pasáže sjezdovek, které trpí při současných teplotách a podmínkách nejvíce. Všichni chceme lyžovat a udržet sníh na svazích co nejdéle," uvedli zástupci střediska na svých stránkách.

Pás sněhu na sjezdovkách se snaží udržet i nedaleké středisko v Hlubočkách. "Je dlouho zase velké teplo a tak sníh očividně ubývá. V provozu je dvoukotva na hlavní sjezdovce a pohyblivý pás a k nim sjezdovky hlavní, dětský skipark a v provozu je lyžařská školka," uvedli zástupci areálu na webu. Prostor pro bobování a sáňkování podle nich "uplaval", a tak v areálu tyto aktivity již nelze provozovat. Mimo provoz areál v Kladkách na Prostějovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Snowpark Paprsek

Štítky podmínky, sníh, obleva, běžky, areál, sjezdovka, Jeseníky, svah, Hlubočky, Červenohorské sedlo, Kopřivná, Malá Morávka, Ramzová, Přemyslov, Hrubá Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky bojují s oblevou, sněhu ubylo a návštěvnost klesá. Lyžařské areály se snaží udržet provoz  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.