Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: V Prostějově a Přerově se v sobotu konají masopusty. Nabídnou masky i tradiční pochoutky

Masopustní veselí ovládne v sobotu Prostějov a Přerov. Chybět nebudou masky a jejich průvod, písničky, pochoutky z lidové zabijačky nebo jarmark. Akce začínají už dopoledne, v Přerově proběhne předání masopustního práva v devět hodin ráno před radnicí.

V Prostějově začne masopust v deset hodin dopoledne. "Tak, jak je zvykem, začne masopustní veselí průvodem kolem rynku, a to v 10:00 hodin dopoledne, chybět nebude tradiční masopustní kejklování, herci, komedianti, pohádky a samozřejmě spousta dobrot včetně polévky za kačku," uvedla náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS). Letošní masopustní program bude končit v 16:00 hodin.

Smrtka, slamák, medvěd s medvědářem nebo stárek se stárkou už neodmyslitelně patří také k přerovskému masopustu. Ten tradičně zahajuje Folklorní soubor Haná Přerov se spolkem Cukrle masopustní obchůzkou. "V minulých letech masopustní průvod vycházel z ulice U Bečvy, letos ale půjdeme z Velké Dlážky," upozornila však Magda Barboříková z Folklorního souboru Haná. 

Aby mohly masky vyrazit do ulic, musí jim primátor předat masopustní právo, kterým maškary symbolicky přebírají vládu nad městem. "Předání proběhne před radnicí na náměstí TGM v 9 hodin. Nabídneme návštěvníkům jako vždy tisíc koláčků a pět litrů pálenky," potvrdil primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Od radnice pak masky vyrazí na faru u kostela svatého Vavřince, k pasáži, a odtud Jiráskovou ulicí přes Wilsonovu až do ulice Na Marku. Po cestě se zastaví u těch hospodářů a hospodyň, které maskám otevřou dveře a většinou také nabídnou malé občerstvení. Celou masopustní chasu budou doprovázet muzikanti z cimbálové muziky Okybača.

Farmářské trhy se v Přerově přesunou na Horní náměstí, organizátoři slibují více stánků

Přerovské farmářské trhy se letos přesunou z náměstí TGM na Horní náměstí. Důvodem je přestavba administrativní budovy Emos, která ve druhé polovině letošního roku značně ovlivní život v centru města. Trhy se na Horním náměstí uskuteční v osmi...

Program na náměstí letos poprvé doplní zimní masopustní trhy. Stánky budou otevřené od 8 do 13 hodin. "Návštěvníci trhů si mohou koupit frgály z Palačova, vlčnovské koláčky, uzeninu, holandské sýry, sýry od Vyškova, pečivo z Wellartu, víno z černého rybízu, ovoce, mošty, medy, nudle, brambůrky, marmelády, džemy, kořeněné ořechy, trubičky a koláčky ze Štěpánova, koření, sušenou zeleninu a bylinky, přírodní kosmetiku, bylinné produkty z Kopřivné či kožené opasky," popsala Jana Neradilová z Okresní agrární komory Přerov.

Masopust je obdobím mezi Vánocemi a postní dobou předvelikonoční. "Každá z masek v průvodu má svůj význam. Moje maska smrtky s kosou symbolizuje konec zimy, ale je taky symbolickým přechodem mezi maskami z našeho světa, jako je řezník nebo medvěd, a světa bájného, kam patří vodník, slamák nebo víla," vysvětlila Barboříková. 

Mezi tradiční masky patří také třeba medvěd s medvědářem. Na českých vesnicích se objevovaly už od 6. století. Kromě toho, že spoutaný medvěd představoval končící zimu a přivolával brzké jaro, byl také symbolem plodnosti, se kterým si každá hospodyně rozhodně musela zatančit. Mezi maskami nesmí chybět ani kominík, kobyla, bába s nůší, nebo cikánka, která prý svým tancem každého omladí. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky tip na víkend, jarmark, zabijačka, maska, Přerov, Prostějov, masopust, medvěd, primátor, Haná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: V Prostějově a Přerově se v sobotu konají masopusty. Nabídnou masky i tradiční pochoutky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.