Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Povodňové ohrožení na severu kraje, olomoucká náplavka pod vodou. Meteorologové zvýšili výstrahy

, aktualizováno 11. února 2024, 11:51

Kvůli vydatným dešťům meteorologové zvýšili výstrahy před povodněmi. Hladiny potoků a řek stoupají, na severu kraje platí stav ohrožení. Náplavku v Olomouci navzdory předpokladům již zaplavila voda a úřady ji uzavřely.

Stav povodňového ohrožení platí na Mohelnicku, Šumpersku a Zábřežsku od dnešního dopoledne až do odvolání. 

"Nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity může způsobit zaplavení níže položených obydlených oblastí a působit škody v krajině a na majetku. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Doporučujeme parkovat vozidla na výše položených místech a vyhnout se kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami, které mohou být kontaminovány, a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů," varovali meteorologové.

Na Litovelsku platí druhý stupeň povodňové výstrahy, což je pohotovost, a na Uničovsku, Šternbersku a Olomoucku pak platí povodňová bdělost. 

Druhého stupně již dosáhla říčka Desná v Koutech nad Desnou, na prvních stupních jsou Morava v Raškově a říčka Krupá v Habarticích. Podle aktuálních prognóz hladiny dál porostou, na některých místech mohou řeky dosáhnout až třetích povodňových stupňů.

V Olomouci by se Morava v následujících dnech mohla dostat až na druhý povodňový stupeň, voda již zaplavila náplavku. "Pracovníci technických služeb města Olomouce uzavřeli vstup na náplavku. Zákaz potrvá až do odvolání," potvrdil vedoucí odboru ochrany na olomouckém magistrátu Jan Langr.

Podle předpovědi by na severu kraje mělo pršet celý den. "V neděli bude převážně zataženo, na většině území občasný déšť, na horách i trvalejší a později večer nad 1200 metrů i srážky smíšené nebo sněhové," potvrdil v předpovědi pro Olomoucký kraj Václav Smolka z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Chřipková vlna v Olomouckém kraji ještě posílila. Osmnáct lidí je v těžkém stavu v nemocnicích

Vlna chřipek v Olomouckém kraji v uplynulém týdnu zesílila, také celková nemocnost již překročila hranici dva tisíce případů na sto tisíc obyvatel. Osmnáct lidí má těžký průběh a vyžaduje intenzivní péči, převažuje chřipka typu A.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Město Olomouc

Štítky povodně, výstraha, ohrožení, meteorologové, náplavka, uzavření, Olomoucký kraj, Olomouc, okres Šumperk, Morava, Desná, silnice, Raškov, Krupá, Habartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Tak Olomouc je v nížině,my v Karviné jsme na kopci,takže v pohodě,ale Olmoučákům nezávidím,snad to dobře dopadne!

Pondělí, 12. února 2024, 01:01Odpovědět

Povodňové ohrožení na severu kraje, olomoucká náplavka pod vodou. Meteorologové zvýšili výstrahy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.