Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Morava je v Olomouci na prvním stupni a hladina dál stoupá. Město to zvládne, ubezpečují úřady

Morava dnes v Olomouci dosáhla prvního povodňového stupně a hladina dál stoupá. Podle aktuálních prognóz by v noci na úterý měla vystoupat až na druhý povodňový stupeň, podle úřadů však zásadní nebezpečí nehrozí. Zaplaveny jsou některé silnice, pole nebo cyklostezka v Myší díře.

Za posledních 24 hodin v Jeseníkách spadlo až 40 milimetrů srážek, což zvýšilo hladiny vodních toků. Voda zaplavila některá pole a silnice, například u Lukavice, mezi Bludovem a Sudkovem nebo Lesnicí a Zábřehem na Šumpersku. Druhý stupeň má nyní Morava v Moravičanech, prvního stupně dosáhla řeka dnes ráno také v Olomouci. Hladina je nyní na 375 centimetrech a dál stoupá.

"Deštivé a teplé počasí posledních dnů opět přispělo k nárůstu vodních hladin na všech tocích. Srážky by sice měly být již jen ojedinělé, ale vlivem dotoku a stávajícího nasycení území může během dnešního dne hladina Moravy někde dosáhnout druhého povodňového stupně," konstatoval tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr. Aktuální hydrologické předpovědi naznačují, že v Olomouci dosáhne Morava druhého stupně v noci na úterý. 

Podle úřadů však městu díky částečně dokončeným protipovodňovým opatřením nebezpčí nehrozí. Už o víkendu radnice zavřela náplavku, kterou zalila voda, v městské části Bělidla u Myší díry pak řeka Bystřice zaplavila cyklostezku. "Situaci bedlivě sledujeme, pracovníci odboru ochrany společně s technickými službami a kolegy z dopravy jsou v pohotovosti," slibuje primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Jak bude vypadat Morava na Lazcích a v okolí Klášterního Hradiska? Soutěž na protipovodňová opatření začala

Jak bude vypadat řeka Morava na Letné, Lazcích, v Černovíře a zejména v okolí barokní dominanty Klášterního Hradiska by měla ukázat architektonická soutěž na projekt poslední části protipovodňových opatření v Olomouci, kterou nyní vypsala radnice.

Úřady však varují, aby lidí byli obezřetní zejména v blízkosti rozvodněných toků. Kvůli podmáčené půdě může docházet k poškození stromů, jejich vývratům a pádům.

Odbor ochrany magistrátu doporučuje neparkovat auta pod vzrostlými stromy a nezdržovat se v jejich blízkosti. "Nejedná se jen o břehy Moravy a jejich přítoků, ale také o navazující území včetně porostů kolem uzavřených vod, tedy vodních ploch v minulosti vzniklých po těžbě štěrkopísků, kde dochází k nárůstu hladiny vody a k podmáčení okolního terénu umocněnému dešťovými srážkami," připomněl vedoucí odboru životního prostředí na magistrátu Petr Loyka.

Počasí v České republice nyní ovlivňuje hřeben vyššího tlaku vzduchu, pršet by už moc nemělo. "V pondělí bude převážně oblačno, ojediněle místy přeháňky. V noci bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, nad 900 metrů a postupně nad 600 metrů sněhové," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Jakub Flám z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky povodeň, stupeň, hladina, voda, pohotovost, Olomouc, Morava, Olomoucký kraj, okres Šumperk, silnice, Moravičany, Jeseníky, Lukavice, Bludov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Morava je v Olomouci na prvním stupni a hladina dál stoupá. Město to zvládne, ubezpečují úřady  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.