Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Skiareály v Olomouckém kraji drtí obleva. Níže položená střediska jsou mimo provoz

Značné komplikace a finanční ztráty způsobuje teplé počasí provozovatelům skiareálů nejen v Olomouckém kraji. Střediska v Jeseníkách omezila svůj provoz, na horách přitom mělo být rušno díky probíhajícím jarním prázdninám. Níže položené areály na Olomoucku či Prostějovsku už musely kvůli oblevě provoz přerušit.

Kvůli nedostatku sněhu přicházejí skiareály nejen o návštěvnost během současných jarních prázdnin, a pokud budou chtít udržet sezonu až do konce, budou muset své svahy znovu nákladně dosněžit. Provozovatelé lyžařských středisek vyhlížejí ochlazení.

V Přemyslově byl v pondělí v provozu jen dětský areál, od úterka i modrá sjezdovka a lanová dráha. Večerní lyžování je několik dní zrušeno. „Zrovna dáváme dohromady modrou sjezdovku, to dostalo tak na zadek, že je to katastrofa. Je to nejhorší sezona za existenci střediska. Dosud jsme vždy otvírali po Vánocích a končili jsme v březnu, letos poprvé za existenci střediska jsme spouštěli až 13. ledna a následné dvě oblevy s tím hrozným způsobem zahýbaly. Na náklady snad vyděláme, ale bude to bez zisku. Je to velmi špatné,“ zhodnotil provozovatel střediska Jaroslav Podzimek.

Posudek v rámci EIA nedoporučil plánovanou stavba větrníků u Potštátu. Turbíny by narušily krajinný ráz

Plánovaná stavba dvou větrných elektráren u Potštátu na Přerovsku by podle odborného posudku k dokumentaci EIA měla negativní vliv na okolí a hlavně na krajinu. Autor posudku Vladimír Rimmel proto krajskému úřadu doporučil, aby na tento projekt i...

Provoz od neděle, kdy vydatně pršelo, zastavil také horský areál Kraličák, který přitom díky zasněžovací strategii měl v plánu odolat výkyvům počasí po celou sezonu. „Čekáme až klesnou teploty, zatím nemůžeme rolbovat. Ztráty budou, pokud se během 14 dní teploty nesníží, bude to již o rozhodování, zda sezonu neuzavřít. Je to ale předčasné, ve středu se snížením teplot dokážeme rozjet sjezdovky a pojedeme, dokud tam sníh bude – pak uvidíme," řekla za areál Vladimíra Mrázová.

Kvůli nepříznivému počasí přerušil provoz také X-park Františkov. „Pokud se počasí během února umoudří, zapneme děla a dosněžíme. Držte nám palce," vzkázali provozovatelé návštěvníkům. Ve Ski Aréně Karlov byla v neděli kvůli dešti v provozu jen čtyřsedačka Ski Express, v pondělí byly lanovky opět v provozu. „Počasí si zahrává, určitě dělá vrásky všem, kteří mají na starosti vleky. Na nějaké hodnocení je ale ještě brzo, máme před sebou ještě pět týdnů prázdnin," sdělil za středisko Boris Keka.

Pro níže položená lyžařská střediska je současné počasí fatální, zastaven musel být provoz například v Hlubočkách u Olomouce. „Vnímám to nešťastně, je strašně smutné na to koukat, když to člověk zasněží, lidi jezdí, všechny to baví a pak přijde třítýdenní neuvěřitelná obleva, kdy teplota stoupá až k 15 stupňům nad nulou a sníh mizí před očima, je to smutné. Ztráty zatím počítat nemůžu. Už podruhé nevěřím tomu, že se to spraví. Vzhledem k předpovědi na další celý týden tomu nevěřím," posteskl si provozovatel skiareálu Hlubočky Michal Stojmenov. Do Hluboček jezdí lyžařské kurzy školek z regionu, do ukončení kurzů chyběl podle Stojmenova týden. Lanovky se zastavily i v nedaleké Hrubé Vodě, do odvolání je mimo provoz i areál v Kladkách na Prostějovsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Skiareál Přemyslov

Štítky Lyžování, počasí, zima, obleva, teplé počasí, oteplení, vlek, lanovka, ski areál, Přemyslov, Karlov, Hlubočky, Hrubá Voda, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Olomouckém kraji drtí obleva. Níže položená střediska jsou mimo provoz  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.