Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Olomouckém kraji pracují čtyři tisíce Ukrajinců, kteří utekli před ruskou agresí. Práci jich hledá pět stovek

V Olomouckém kraji pracují čtyři tisíce Ukrajinců, kteří do Česka uprchli před ruskou invazí a získali zde dočasnou ochranu. Ukrajinci našli uplatnění v různých oborech. Nejvíce jich pracuje v administrativních a podpůrných činnostech a také ve zpracovatelském průmyslu.

V evidenci úřadu úřadu práce bylo letos v lednu pět stovek ukrajinských uchazečů o zaměstnání. V Olomouckém kraji je evidováno 12 200 uprchlíků z Ukrajiny, z toho v produktivním věku od 18 do 64 let jich je zhruba 8400.

"Počet zaměstnaných ukrajinských pracovníků pod dočasnou ochranou se v druhé polovině roku 2023 postupně zvyšoval až na 4500 osob. Na konci loňského roku se pak jejich počet začal snižovat a v závěru letošního ledna jich bylo podle hlášení zaměstnavatelů zaměstnáno celkem 4009, z toho 2536 žen," uvedl analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

Struktura zaměstnanosti Ukrajinců se z pohledu odvětví mírně změnila. Dříve byl jejich doménou zpracovatelský průmysl, nyní je největší podíl ukrajinských uprchlíků zaměstnán v odvětví zaměřeném na administrativní a podpůrné činnosti pro podniky, na které připadá 34 procent ukrajinských pracovníků. Do této kategorie spadají agentury práce a jsou v něm zahrnuty i pomocné práce jako balení výrobků či úklid.

Zpracovatelský průmysl je z pohledu počtu zaměstnaných ukrajinských uprchlíků až na druhém místě, jeho podíl činí 32 procent. V menší míře jsou ukrajinští občané zaměstnáni i ve stavebnictví (osm procent), v dopravě a skladování (sedm procent), v pohostinství a ubytování (pět procent) a obchodní sféře (čtyři procenta).

Postní almužna pomáhá lidem v nouzi. Postničku lze  vyrobit i doma

Období křesťanských příprav na Velikonoce má tradičně také dobročinný rozměr, v tomto týdnu začala takzvaná postní almužna. Finanční sbírka na podporu potřebných probíhá do krabiček zvaných postničky, olomoucká arcidiecéze jich mezi místní...

Ukrajinci s udělenou dočasnou ochranou začali přibývat v evidenci uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji od července 2022, tedy čtyři měsíc po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Zatímco na konci června 2022 byli evidováni v kraji tři uchazeči o zaměstnání z řad ukrajinských uprchlíků, do konce září se jejich počet zvýšil na 404 osob. "Poslední čtvrtletí roku 2022 už bylo ve znamení zklidnění situace. Počet nezaměstnaných ukrajinských občanů se zvyšoval pozvolna na konečných 511 osob," uvedl Mikšaník.

Loni v prvním čtvrtletí se počet ukrajinských uchazečů o zaměstnání v kraji zvýšil na 622. V dubnu olomoucký úřad práce poprvé zaznamenal jejich meziměsíční pokles. Úbytek pokračoval i v následujícím půlroce, kdy se počet uchazečů snížil na 475 osob. "Listopadový nárůst celkové nezaměstnanosti se projevil i u ukrajinských občanů. Počet těchto uchazečů o zaměstnání vzrostl na 487 a na konci loňského roku na 506 osob. Letos v lednu se počet těchto nezaměstnaných zvýšil pouze nepatrně na 509 osob," uvedl Mikšaník.

Mezi uchazeči o zaměstnání z řad ukrajinských uprchlíků převažují lidé se základním vzděláním, kteří mají třetinový podíl. Druhou nejčastější skupinou jsou lidé s vysokoškolským vzděláním (27 procent) a za nimi následují vyučení (24 procent). Nejmenší podíl zaujímají maturanti, kterých je pětina. Čtyři pětiny uchazečů tvoří ženy.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, Ukrajinec, zaměstnanost, Olomoucký kraj, zaměstnání, uprchlík, Úřad práce České republiky, Česko, průmysl, Ukrajina, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji pracují čtyři tisíce Ukrajinců, kteří utekli před ruskou agresí. Práci jich hledá pět stovek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.