Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jaro se hlásí. Na střední Moravu už přiletěli skřivani, špačci nebo drozdi, na zahrádkách kvetou sněženky a talovíny

Mírná zima a neobvykle teplé počasí uspíšilo přílet prvních ptačích druhů z jihu. Ornitologové již zaznamenali skřivany, špačky, konipasy, čejky nebo dokonce drozdy. Zatím nejde o velká hejna, ale o jednotlivce a malé skupiny ptáků. Opravdové jaro přijde až za pár týdnů.

Ornitologové již zaznamenali skřivany polní, špačky, konipasy bílé i horské, čejky chocholaté nebo drozdy zpěvné.

"Přílet prvních ptačích druhů uspíšila mírná zima a teplé počasí posledních dní. První jarní ptáci ovšem nepřilétají ve velkých počtech, zatím jde spíše o jednotlivce a malá hejnka. V přírodě je zatím málo potravy a také se dá očekávat opětovné ochlazení. I přesto se již objevili i první motýli, žluťásci řešetlákoví a ze zimního spánku se probudily želvy nádherné," uvedl Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Nejvíce ptáků se nyní vyskytuje u rybníků a mokřadů. Pozorovatelé z Moravského ornitologického spolku zde zaznamenali také racky chechtavé, poláky velké i poláky chocholačky, husy velké, čejky chocholaté a kulíky zlaté. Od nás na sever se naopak vydávají husy běločelé a tundrové, které zimovaly na jižní Moravě. Postupně se vytrácejí i hejna havranů polních a kavek obecných.

Sněženky v přírodě na střední Moravě například v Litovelském Pomoraví vyrostly už před několika dny. "Kromě nich se v zahrádkách objevují i talovíny, ale na opravdové jaro si budeme muset ještě pár týdnů počkat," upozornil v tiskové zprávě Šafránek.

FOTOGALERIE: Jedinečná ptačí říše v Přerově. Po rekonstrukci se otevře muzeum Ornis

Ornitologická stanice (ORNIS) v Přerově otevře po takřka tříleté rekonstrukci své prostory návštěvníkům z řad veřejnosti. Ti se mohou těšit zejména na jedinečnou expozici Ptáci České republiky. Rozsáhlá proměna odborného a popularizačního centra...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Šafránek

Štítky přílet, ptáci, jaro, drozd, špaček, skřivan, Střední Morava, sněženka, Moravský ornitologický spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaro se hlásí. Na střední Moravu už přiletěli skřivani, špačci nebo drozdi, na zahrádkách kvetou sněženky a talovíny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.