Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Olomouc má zájem o areál pošty v Ladově ulici, který má jít do aukce. Cena je 119 milionů korun

Olomoucká radnice by ráda koupila rozlehlou poštovní budovu v Ladově ulici v Olomouci-Hejčíně, kterou chce Česká pošta prodat v elektronické aukci. Vyvolávací cena areálu s pozemky zabírajícími plochu 13 tisíc metrů čtverečních je 119 milionů korun. Sídlit by tam mohl například odbor dopravy.

Magistrát podle náměstka primátora Otakara Štěpána Bačáka (spOLečně) zašle vedení pošty dopis, ve kterém požádá o informace o dalším postupu a podmínkách případného zapojení města do prodeje této nemovitosti. Cena je stanovena podle znaleckého posudku, v areálu nyní funguje poštovní pobočka a depo. S novým majitelem chce ČP uzavřít nájemní smlouvu na část prostor, které bude nadále využívat pro poštovní služby.

Na oslovení pošty ohledně podmínek případného prodeje pobočky v Ladově ulici městu se shodli zástupci radniční koalice. Ředitelka divize státní poštovní služby ČP Martina Ivanová v závěru ledna radnici oznámila, že pošta zvažuje prodej bývalé pobočky na Horním náměstí a areálu v Ladově ulici v jednom balíčku nebo samostatně, přičemž preferuje elektronickou aukci. Radnice se dříve zajímala také o možnost získat budovu poštovní pobočky na Horním náměstí. Pošta tam ale podle Bačáka nehodlá mít pobočku ani v režimu Pošta Partner, takže tato nemovitost v centru Olomouce už pro město není tak zajímavá.

Podle Bačáka nebude nutné, aby se radnice do elektronické aukce na prodej areálu v Ladově ulici přímo přihlásila. Nemovitost bude moci být prodána městu v případě, že dodatečně dorovná nejvyšší nabídku učiněnou v aukci. "S tímto rizikem do toho půjde každý, kdo složí aukční jistotu," podotkl Bačák. Podle něj je ještě třeba vysvětlit například postup pošty v případě, že žádný zájemce o tuto nemovitost neučiní ani první podání. Pokud by se město za této situace aukce účastnilo a jistotu složilo, tak by mohlo učinit první podání a nemovitost by získalo tímto způsobem. "Tyto věci ještě musíme technicky dořešit," uvedl Bačák.

Česká pošta chce prodat rozlehlý areál v Olomouci. Prostory si pak bude pronajímat

Hned několik nemovitostí připravuje v Olomouckém kraji k prodeji Česká pošta, která prochází v uplynulých měsících transformací. Státní podnik už nabízí zájemcům historickou budovu v Prostějově za nejméně 39 milionů, ještě trojnásobně vyšší bude...

Pokud magistrát rozlehlý areál v Ladově ulici koupí, tak tam bude moci přemístit některé odbory, které nyní sídlí v několika jiných budovách. "Jsou tam obrovské haly, do kterých je možné instalovat mobilní vestavby nebo příčky," řekl Bačák. Areál má i částečně podzemní prostory, kam by mohlo město přestěhovat například archiv z budovy školy v Sokolské ulici. Výhodou areálu v Ladově ulici je podle Bačáka také dobrá dopravní dostupnost a velké parkoviště, které naopak u budovy na Horním náměstí chybí.

Město by díky nákupu areálu v Ladově ulici mohlo přestěhovat odbor magistrátu zaměřený na dopravně správní problematiku, který dočasně sídlí ve státem vlastněné budově ve Vejdovského ulici. Přemístěn by podle Bačáka mohl být do budovy Namiro a z ní pak jiné odbory do Ladovy ulice. "Byla by to taková akce kulový blesk," podotkl Bačák. Administrativní část budovy Namiro, ve které má magistrát od roku 2013 pronajaté prostory pro zhruba třetinu svých úředníků, chce radnice koupit za 398 milionů korun.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky pošta, Ladova, prodej, koupě, zájem Olomouc, magistrát, nemovitost, radnice, Horní náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Cajzlovské Poštěvák je stádni organizaca, která dokáže jenom: 1) vyplácet zlaty padáky pražském vyžirkám, 2) prodávat pikačoviny smradlavém sockám, a 3) ZRUŠIT SAMA SEBE !!!

Pátek, 23. února 2024, 19:08Odpovědět

Olomouc má zájem o areál pošty v Ladově ulici, který má jít do aukce. Cena je 119 milionů korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.