Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jeseníky dál bojují s teplým počasím. Některá střediska jsou stále v provozu, běžky pouze na Pradědu a na Paprsku

Jeseníky nadále trápí teplé počasí. Přírodní sníh kromě vrcholků hor již téměř vymizel, v provozu je přesto řada areálů. Na sjezdovkách však zůstávají už jen pásy umělého sněhu. Také pro běžkaře je sezona zoufalá, běžecké trasy jsou udržované už jen v nejvyšších partiích hor. V Jeseníkách platí první stupeň lavinového nebezpečí.

Nejlepší sněhové podmínky nyní panují na Ovčárně, kde leží také nejvýše položené lyžařské středisko v tuzemsku. Návštěvnost je tam podle horské služby poměrně vysoká, koncentrují se zde i běžkaři. "V tuto chvíli je na Ovčárně jeden stupeň pod nulou a drobně sněží. Sněhu na Ovčárně je do 95 centimetrů, z toho pět centimetrů nového. Kompaktní sněhová pokrývka leží od 1000 výškových metrů, pro běžecké lyžování je tedy již jako jediná možnost trasa mezi Ovčárnou - Pradědem a Švýcárnou, kde jsou velice dobré podmínky," řekl dispečer jesenické horské služby Ondřej Chalupa.

Denně v provozu je v Jeseníkách například i středisko Paprsek, kde se snaží udržovat i některé běžecké trasy, denně se lyžuje také na Červenohorském sedle, v Karlově či v Koutech a také v Přemyslově. "Zatím jezdíme, ale je to boj. S krajním úsilím se to snažíme udržovat. Sjezdovka na to, jaké je počasí, je dobrá," řekl zástupce areálu Jaroslav Podzimek. Pozitivně nevidí výhled ani v dalších dnech. "Jakmile začne klesat návštěvnost a budou náklady vyšší než výnosy, tak to ukončíme. Na březen už elektřinu neobjednávám, nejzazší termín, kdy bychom jezdili, je čtvrtek 29. února," doplnil.

Modříny v Nízkém Jeseníku mají alpské geny. Lesníci by podle vědců měli bránit jejich dalšímu šíření

Porosty modřínu v Nízkém Jeseníku obsahují výrazný podíl genetického materiálu alpského původu, což může ohrozit populaci této jesenické dřeviny. Genetickou skladbu modřínů rostoucích v Nízkém Jeseníku zkoumali vědci pomocí molekulárně...

V Kopřivné v Malé Morávce jarní počasí uzavřelo červenou sjezdovku, v provozu zůstává modrá sjezdovka, lanovka i vlek. Na Ramzové už jezdí lanovka pouze pro pěší, sjezdové tratě jsou kvůli nedostatku sněhu mimo provoz. Vleky stojí také v horském středisku Kraličák.

V níže položených střediscích se provoz lanovek zastavil ještě dříve a provozovatelé už fakticky berou sezonu za ukončenou. "Už tomu nevěřím, že se to podaří rozjet. Problém je, že zasněžení stojí spoustu peněz a lidé už ztratili náladu, bylo by to mrhání energií, práce a peněz," řekl Michal Stojmenov z lyžařského střediska v Hlubočkách u Olomouce. Ani ve Ski areálu Kladky na Prostějovsku už nevěří, že by se vleky v této sezoně ještě rozjely. "Osobně už beru sezonu za uzavřenou, na sjezdovce už zůstaly poslední dva fleky," řekl předseda TJ Sokol Kladky Jiří Křeček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski Aréna Karlov

Štítky hory, podmínky, sníh, Jeseníky, Praděd, lyžařské středisko, Paprsek, běžky, sjezdovka, horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky dál bojují s teplým počasím. Některá střediska jsou v provozu, běžky pouze na Pradědu a na Paprsku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.