Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Finská Metso zavře slévárnu v Přerově, která přišla o zakázky v Rusku. Práci ztratí 160 zaměstnanců

Přerovská slévárna, která zaměstnává zhruba 160 lidí, ve druhém čtvrtletí letošního roku ukončí provoz. Oznámil to majitel slévárny, finská skupina Metso. Jedním z důvodů je skutečnost, že podnik přišel kvůli ruské invazi na Ukrajinu a následným sankcím o dodávky na ruský trh, který patřil mezi jeho hlavní odbytiště.

"V loňském roce jsme vyhodnotili budoucnost naší přerovské slévárny jako součásti globální dodavatelské sítě společnosti Metso a na základě identifikovaných opatření ke zlepšení konkurenceschopnosti jsme se rozhodli v provozu pokračovat. Bohužel, i přes mnohé snahy, změny v tržním prostředí spolu s vyhodnocením nezbytných investic potřebných pro stárnoucí zařízení naznačují, že uzavření slévárny je nyní jedinou možnou alternativou," uvedl v tiskové zprávě prezident divize Consumables BA skupiny Metso Heikki Metsälä.

Hospodaření společnosti Metso Czech Republic v roce 2022 výrazně poznamenal ruský útok na Ukrajinu. "V důsledku velké expozice společnosti vůči ruskému trhu a sankčním opatřením došlo k postupnému ukončení výrobních aktivit pro tento nejvýznamnější trh společnosti," stojí ve výroční zprávě Metso Czech Republic. Na hospodaření přerovské slévárny měly negativní dopad také rostoucí ceny elektřiny a plynu i vstupních surovin.

Kojetínský Amazon proměnil pracovní trh v celém kraji. Nyní chybí hlavně skladníci a obsluha vozíků

Otevření obřího distribučního centra společnosti Amazon v Kojetíně na Přerovsku loni v červnu ovlivnilo pracovní trh v celém Olomouckém kraji. Dělnické strojírenské profese na první místě v počtu volných pracovních míst okamžitě vystřídali...

Společnosti Metso Czech Republic v roce 2022 klesly tržby o 28 milionů korun na 1,310 miliardy korun z 1,338 miliardy korun v roce předchozím. Firma předloni vykázala ztrátu 12 milionů korun po předchozím čistém zisku 38 milionů korun v roce 2021. Společnost Metso Czech Republic předloni zaměstnávala 241 lidí, v roce 2023 jejich počet snížila.

Skupina Metso své výrobky dodává pro průmysl kameniva, zpracování nerostných surovin a rafinace kovů. Společnost Metso se sídlem ve finském Espoo zaměstnává více než 17 tisíc lidí v téměř 50 zemích a její tržby pro rok 2023 činily přibližně 5,4 miliardy eur. Po uzavření přerovského provozu bude skupina Metso provozovat slévárny v Brazílii, Indii, Číně a Austrálii a také síť externích dodavatelů. Společnost Metso je kótována na burze Nasdaq Helsinki.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky slévárna, zavření, zaměstnání, Přerov, Finsko, Rusko, Ukrajina, hutě, válka, Metso Czech Republic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

klasicky SELHÁNI KAPITÁL-LIZMU !!! když potřebujem navyšovat zbrojni výrobu, ž..... blafuje, že zavře všecky slevárny ! (Liberty, ...)

Neděle, 3. března 2024, 11:13Odpovědět

Finská Metso zavře slévárnu v Přerově, která přišla o zakázky v Rusku. Práci ztratí 160 zaměstnanců  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.