Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Návštěva Zoo Olomouc od března podraží, mění se i formát rodinných vstupenek

Cena základního vstupného do Zoo Olomouc se od začátku března zvýší v hlavní sezoně ze 140 na 160 korun. O dvacet korun více oproti současnému ceníku zaplatí také děti od tří do čtrnácti let věku či studenti. Novou podobu získává také rodinné vstupné.

Roční náklady na krmiva v Zoo Olomouc stouply o milion korun

Přibližně o šestnáct procent meziročně stouply náklady na krmivo v Zoo Olomouc. V roce 2022 zaplatila zoologická zahrada za potravu pro zvířata necelých sedm milionů, loni už částka přesáhla osm milionů. Nejrozmanitější krmné dávky potřebují...

Příspěvková organizace města Olomouce na Svatém Kopečku se řadí mezi nejnavštěvovanější výletní cíle regionu. Do zoologické zahrady zavítalo v roce 2023 přes 381 tisíc návštěvníků, což znamenalo překonání pětadvacetiletého rekordu.

Od 1. března bude pro vstup do Zoo Olomouc platný nový ceník. „Zohledňuje požadavky na klasické rodinné vstupné a podporu záchranných projektů ve formě příspěvku 2 Kč z ceny vstupného. Úprava ceníku dále spočívá ve zvýšení ceny standardního vstupného pro jednotlivce o 20 Kč,“ sdělila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Sazby vstupného rozlišují období sezony od března do října a mimosezónní dobu, kdy je po zbytek roku vstup do areálu na Svatém Kopečku levnější. Rodinná vstupenka dosud fungovala v režimu kuponu za 900 korun, na který bylo možné uplatnit celkem deset vstupů osob starších 3 let, menší děti mají do zoo vstup zdarma. „Rodinné vstupné přinášíme nově ve formátu 2+1, 2+2, 2+3, 2+4, přičemž u variant 2+1 a 2+4 bude navýšeno jen o 10 Kč. Navýšení běžného vstupného jsme dlouhý čas odkládali z důvodu budování inženýrských sítí, z něhož pramenila jistá omezení pro návštěvníky, kterých jsme si byli vědomi. Vstupné pro školy a psy zůstává neměnné, cena vláčku se z původních 50 Kč navyšuje na 60 Kč,“ přiblížil další úpravy ceníku ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Současný a nový ceník vstupného do olomoucké zoo. Zdroj: Zoo Olomouc

Na ploše 42 hektarů zoo na Svatém Kopečku chová 1828 jedinců ve 387 druzích. Například v roce 2022 měla náklady v celkové výši 102 milionů korun, ze vstupného utržila 38,5 milionu. Další peníze získala zahrada podle výroční zprávy z prodaného zboží, služeb či materiálů. Potřebný příspěvek zřizovatele, tedy Statutárního města Olomouc, přesto činil více než 35 milionů korun.

Je pro vás úprava cen vstupného do Zoo Olomouc přijatelná?

Celkem hlasovalo75 čtenářů

Olomoucká zahrada nevyužije všechny peníze z navýšení vstupného jen na provoz a investice, získá navíc možnost finanční podpory záchranných projektů pro zvířata a jejich přirozené prostředí. „Zahrada je členem České koalice pro ochranu biodiverzity, která sdružuje nejenom zoologické zahrady, ale i neziskové organizace a společnými silami působí ve vybraných lokalitách k ochraně přírody. Organizace pomáhá zvláště v rozvojových oblastech se vzděláváním veřejnosti a snaží se různými akcemi a ekologickými aktivitami a konferencemi upozornit na nutnost ochrany životního prostředí. Zoo se dále aktivně podílí na řadě záchranných projektů, z čehož nejvýznamnější je záchranný program Kukang, věnující se ochraně outloňů a jejich biotopu na Sumatře, dále Trengilling program a programy další,“ uvedla mluvčí Gronská s tím, že Zoo Olomouc projekty dosud podporovala převážně formou členství, motivací dalších organizací, propagací, osvětou a vzděláváním veřejnosti na rozdíl od jiných zoologických zahrad po celém světě, které se do svých záchranných programů a projektů zapojují i finančně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Zoo Olomouc, vstupné, ceník, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Hitlerinflaca! než tisice článků, skuhrajicich, že všecko sa zdražuje, by stačil jeden, že Cajzlovské knoflik ztráci 20% hodnoty ročně, pro spotřebni koš chudéch lidi !!!

Neděle, 3. března 2024, 11:19Odpovědět

Návštěva Zoo Olomouc od března podraží, mění se i formát rodinných vstupenek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.