Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Roční náklady na krmiva v Zoo Olomouc stouply o milion korun

Přibližně o šestnáct procent meziročně stouply náklady na krmivo v Zoo Olomouc. V roce 2022 zaplatila zoologická zahrada za potravu pro zvířata necelých sedm milionů, loni už částka přesáhla osm milionů. Nejrozmanitější krmné dávky potřebují drápkaté opičky, nejvyšší náklady jsou každý den spojené s výživou mohutných tygrů ussurijských.

Podle mluvčí Zoo Olomouc Ivety Gronské se roční útrata za nákup krmiva zvýšila o více než milion korun na částku 8 093 694 korun a to z důvodů obecného nárůstu cen pořizovaných položek. „Denní náklady tak představovaly částku 22 175 korun. V roce 2022 se jednalo o částky 6 986 869 Kč a 19 142 Kč,“ uvádí krmivářka olomoucké zoo Dana Smičková. Ještě o rok dříve zaplatila zahrada za krmivo 6,86 milionu.

Zajištění správné výživy je jedním ze základních bodů odborné péče o zvířata v zoologických zahradách. Zoo Olomouc ve svém areálu o rozloze 42 hektarů chová 387 druhů zvířat, jde o přibližně 1828 jedinců. Největší náklady se z pohledu krmných dávek týkaly i v loňském roce zvířat, která konzumují ovoce a zeleninu. „Následovali masožravci, přičemž se podávalo maso hovězí, drůbeží, zvěřina, vepřové a skopové, rovněž tak králíci, či hlodavci. Kopytníci prim sice nedrží, ale nedrží se ani příliš pozadu za masožravci. Jejich jídelní lístek sestává z nabídky v podobě granulí, obilovin, sena a senáže. V zahradě se dále konzumují mořské plody, vejce a speciální přísady,“ přiblížila mluvčí Gronská. Na přibližně 500 korun vyjde každý den krmení tygra ussurijského, například gepard denně zkonzumuje potravu za 200 Kč. „Tygr dostává potravu přibližně dvakrát týdně, aby se tento režim blížil jeho přísunu potravy v přirozeném prostředí. Ve dvou krmných dávkách sežere přibližně 30 až 40 kilogramů různých druhů masa týdně. Jde například o zvěřinu, hovězí, skopové či vepřové maso,“ přiblížila mluvčí.

Překvapení v teráriu. Prvním přírůstkem v Zoo Olomouc je letos obří kobylka z Nové Guineje

První rozšíření populace Zoo Olomouc zajistily v letošním roce zástupci hmyzí říše – kobylky Siliquofera grandis. Ty patří mezi největší na světě a původně pocházejí z Nové Guineje. Rok 2023 naopak symbolicky z pohledu narozených mláďat uzavřela...

Náročným úkolem je připravit krmivo pro drápkaté opičky, které zástupci zoo označují jako největší labužníky. „Jejich potravu tvoří až 20 druhů běžného i exotického ovoce a zeleniny, med, myšata, v létě květy pampelišek, krmiva určená pro tyto druhy opic, které tvoří arabská guma, želatina, speciální kaše a doplňkově řada vitaminů, minerálů. Nepohrdnou ani křepelčími vajíčky či hmyzem zastoupeným cvrčky, sarančaty i šváby,“ dodala Iveta Gronská.

Gurmánem je podle chovatelů i mravenečník stromový. „Jeho krmnou dávku tvoří vařené kuřecí maso, granule pro psy, banány, vaječného žloutky, med, kyselina mravenčí, vitaminy, minerály a další přídavky,“ doplnila mluvčí olomoucké zoologické zahrady.

Do zoo v olomoucké městské části Svatý Kopeček zavítalo v roce 2023 přes 381 tisíc návštěvníků, jde o překonání této statistiky za předchozích 25 let. Meziročně návštěvnost vzrostla o 14 tisíc vstupů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, krmivo, potrava, statistika, bilance, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

musite MIŇ póštět a stavebni zakázky, aby zbylo na žrádlo pro zviřata !

Sobota, 17. února 2024, 23:44Odpovědět

Roční náklady na krmiva v Zoo Olomouc stouply o milion korun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.