Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

U Hradčan-Kobeřic chce investor postavit čtyři větrné elektrárny. Obec na tom vydělá miliony

Čtyři větrné elektrárny chce u obce Hradčany-Kobeřice na Prostějovsku postavit společnost Meridian Nová Energie. Obec s plánem souhlasí, od investora dostane miliony korun, které chce použít na rozvoj nebo výstavbu kanalizace. Větrník o celkové kapacitě téměř 30 MW budou od nejbližších domů vzdálené zhruba kilometr.

"Zastupitelstvo obce již tento záměr schválilo a s investorem jsme podepsali smlouvu o spolupráci. Je to jedna z mála věcí, na které jsme se shodli stoprocentně. Větrníky budou asi kilometr od obce, takže žádný problém tam není. Samozřejmě z toho budeme mít benefity, jinak bychom do toho nešli," potvrdil starosta Hradčan-Kobeřic Lukáš Matějíček.

Za každý větrník obec při zprovoznění dostane milion korun a poté 96 tisíc za každou MW ročně a 100 tisíc korun ročně za používání místních cest. Další finanční příspěvky dostanou místní spolky.

"Tyto peníze bychom investovali do rozvoje obce. Čeká nás například stavba kanalizace, na kterou si budeme muset vzít úvěr. Příspěvky se budou hodit na jeho splácení. Investovali bychom také do rozvoje bydlení," vypočítal starosta.

Podle dokumentů EIA budou větrníky u Hradčan-Kobeřic vysoké 166 metrů s rotorem o průměru 162 metrů. Výkon se bude pohybovat od 5,6 do 7,2 MW, celkem až 28,8 MW. Ročně by měly elektrárny vyrobit zhruba 49 GWh elektrické energie, což stačí k pokrytí spotřeby zhruba 14 tisíc domácností.

Společnost Meridian Nová Energie chce větrné elektrárny stavět také v Branné na Šumpersku, kde obci rovněž nabídla finanční kompenzace. Zastupitelstvo bude o celé věci rozhodovat v nejbližší době. V okolí Hradčan-Kobeřic zatím žádné větrné elektrárny nestojí, nejbližší větrníky jsou na Drahanské vrchovině.

Nejvíce větrníků je nyní v podhůří Nízkého Jeseníku. Mezi obcemi Hraničné Petrovice a Jívová vyrábějí elektřinu dvě větrné elektrárny, větrný park čítající devět stožárů s výkonem 18 MW se tyčí k nebi u nedaleké Lipiny. U Jívové investor od loňska staví dalších pět větrníků. V některých obcích ovšem záměry narážejí na odpor obyvatel. Moravský Beroun kvůli zvažované stavbě 17 větrných elektráren v létě uspořádá referendum.

Šedesát milionů za postavení větrných elektráren u Branné. O jejich výstavbě budou jednat zastupitelé

Čtyři větrné elektrárny plánuje postavit u Branné na Šumpersku společnost Meridian Nová energie. V případě výstavby by obec měla od investora v průběhu následujících let získat desítky milionů korun. Záměr by mělo zastupitelstvo projednat na jaře.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky větrná elektrárna, investor, Hradčany-Kobeřice, EIA, kompenzace, zastupitelstvo, větrník, okres Šumperk, Drahanská vrchovina, Nízký Jeseník, Hraničné Petrovice, Lipina, Moravský Beroun

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Hradčan-Kobeřic chce investor postavit čtyři větrné elektrárny. Obec na tom vydělá miliony  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.