Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Třináct let za vraždu desetiměsíční dcery. Žena z Olomoucka své dítě udusila v postýlce, když plakalo

Třináct let vězení za vraždu desetiměsíční dcery uložil olomoucký vrchní soud čtyřiadvacetileté ženě z Olomoucka. Žena, která své plačící dítě loni udusila v postýlce přikrývkou, se přiznala a uvedla, že jednala zkratkovitě pod tlakem tíživé sociální situace. Hrozilo jí až dvacet let.

Podle soudců vrchního soudu je trest na místě, soud přihlédl k polehčujícím okolnostem včetně doznání a prohlášení viny. "Postup soudu prvního stupně se jeví jako přiléhavý. Uložený trest za této situace není nepřiměřeně mírný, neshledali jsme důvody ke korekci rozsudku soudu prvního stupně," uvedl soudce Jiří Zouhar. Obžalovaná, která se odvolání vzdala už u krajského soudu, nyní k případu nechtěla vypovídat a nevyslechla si ani rozsudek.

Žalobkyně Petra Dušková naopak žádala vyšší trest, podle ní trest pod hranicí trestní sazby, která byla 15 až 20 let, není na místě. Poukazovala například na to, že okolnosti činu žena omlouvala únavou, přitom z vlastní vůle až do časných ranních hodin ponocovala u mobilního telefonu. Podle soudu však toto jednání nelze ženě klást k tíži. Obžaloba poukázala i na to, že matka neučinila žádné kroky k záchraně dítěte, pomoc zavolala až po pěti minutách, kdy dítě bylo již mrtvé, a laickou pomoc i přes výzvu operátorky předstírala.

Podle žalobkyně není na místě považovat za polehčující okolnost ani její doznání, svou vinu totiž před policisty i rodinou zpočátku popírala a tvrdila, že se dítě samo zamotalo do deky. Doznala se podle žalobkyně až pod tíhou důkazů v souvislosti se závěry pitevní zprávy. "Obžalovaná tuto obhajobu použila v prvotní neprocesní fázi, poté se již v procesní výpovědi zcela doznává ke smrti své dcery," oponoval tomu naopak soud.

Kriminalisté vyšetřují vraždu osmatřicetileté ženy v olomoucké městské části Povel. Oběť násilného trestného činu našla policejní hlídka v jejím bytě a stopy na místě ukázaly na možného pachatele. Podezřelá osoba je mladší patnácti let,...

Tragédie se stala loni v srpnu, půl roku poté, co se do jednopokojového bytu v malé obci u Olomouce žena přestěhovala se svými dvěma malými dětmi. Podle obžaloby si žena v osudnou chvíli na plačící dítě, které leželo v dětské cestovní postýlce, obkročmo sedla a udusila jej přikrývkou. Stalo se tak ve stejné místnosti, kde si hrál její tříletý syn. Žena u soudu uvedla, že žila v tíživé sociální situaci. Na děti byla sama, otec jejího syna zemřel a otec mladší holčičky se o dítě nestaral.

Kriminalisté se v Olomouckém kraji zabývali vraždou dítěte naposledy na podzim 2022, když svého pětitýdenního syna zabila šestadvacetiletá žena ze Šumperska. Vrchní soud jí za to loni v září potvrdil trest 18 let vězení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, vražda, dítě, pláč, udušení, postýlka, matka, trest, Olomoucký kraj, vrchní soud, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Jo! naprcat si děcka, to je jednoduchy ! ALE PAK !!!

Čtvrtek, 21. března 2024, 13:23Odpovědět

Třináct let za vraždu desetiměsíční dcery. Žena z Olomoucka své dítě udusila v postýlce, když plakalo  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.