Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vymyšlená dívka, erotické fotky, falešný policista. Gang vydíral seniora ze Šumperska, přišel o statisíce

Ve vazbě skončil pětičlenný gang vyděračů z Ostravy, který staršího muže ze Šumperska připravila o statisíce korun. Tři muži a dvě ženy seniora zmanipulovali poté, co mu vymyšlená přítelkyně poslala erotické fotky. Všichni vyděrači skončili ve vazbě.

Pětičlenný gang z Ostravy staršího muže ze Šumperska vydíral od letošního ledna, kdy ho zkontaktovala na aplikaci mladá žena, která se představila jako Helena. Začali spolu komunikovat, žena uvedla, že bydlí pár kilometrů daleko, má 26 let a chtěla by se víc seznámit a mít vztah.

"Zprvu si sdělovali jen běžné informace, ale později začal obsah zpráv nabírat erotický podtext. Došlo to až tak daleko, že mu žena poslala pár svých intimních fotografií. Protože si ale žena stěžovala na nedostatek finančních prostředků, požádala svůj protějšek, aby jí jako odměnu za fotografie posílal peníze. Žena ale chtěla další peníze, protože platby údajně neprobíhaly tak, jak by měly, nebo byly chybně zadány a nepřišly," uvedla mluvčí policie Miluše Zajícová.

Skupině se pod identitou smyšlené ženy podařilo muže zmanipulovat natolik, že od něho získali přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví. Tvrdili, že chybně zadané platby opraví. Účet mu však vybílili a vzali si i úvěr ve výši dvacet tisíc korun. Senior tak přišel o necelých 170 tisíc.

Tím však případ zdaleka neskončil. "O pár dní později zazvonil telefon a na druhé straně se ozval muž, který vystupoval jako policista z Ostravy. Seniora informoval, že komunikuje s nezletilou invalidní dívkou, po které požaduje intimní fotografie. Sdělil mu, že pokud nechce, aby jeho počínání mělo následky, protože se jedná o závažný trestný čin, musí se spojit s rodinou dívky a finančně se s nimi vypořádat," popsala další vývoj mluvčí policie.

Pracovnice pošty si brala peníze z pokladny. Zpronevěřila více než čtvrt milionu

Žena ve středních letech zaměstnaná na poště v menší obci na Přerovsku zpronevěřila skoro 286 tisíc korun. Peníze z poštovní pokladny si brala minimálně od listopadu do začátku letošního roku. Teď jí tak hrozí až pětileté vězení.

Netrvalo dlouho, ozval se otec dívky a požadoval 150 tisíc korun. Peníze měly být například na invalidní vozík. Senior peníze přivezl do Ostravy a dostal ujištění, že rodina oznámení stáhne. O pár dní později však volal bratr dívky a chtěl další peníze, senior tak do Ostravy odvezl dalších 140 tisíc korun. "Dva dny nato ale volala matka invalidní dcery a chtěla ještě 200 tisíc, protože ona jako matka se psychicky zhroutila a chce odškodné a opět začala poškozeného zastrašovat a vydírat. To už se seniorovi nezdálo a přišel vše oznámit na policejní služebnu," uvedla Zajícová.

Kriminalisté z hospodářské kriminálky v Šumperku brzy vystopovali skupinku tří mužů a dvou žen ve věku od 22 do 46 let, kteří byli příbuzní. "Skupina se cíleně doplňovala a každý z nich se nějakým způsobem podílel na klamání a vydírání staršího muže. Při domovních prohlídkách byla nalezena finanční hotovost 72 tisíc korun," dodala mluvčí policie. Jde o recidivisty, kteří jsou obviněni z pěti trestných činů. U soudu jim hrozí až osm let vězení, všichni skončili ve vazbě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky gang, vydírání, erotika, fotografie, peníze, senior, policie, vazba, Ostrava, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Podivééte se, jak to vypadá na Haiti, abyste se začali zvykat ! zejména propagátoři zbraní !

Čtvrtek, 21. března 2024, 13:22Odpovědět

Vymyšlená dívka, erotické fotky, falešný policista. Gang vydíral seniora ze Šumperska, přišel o statisíce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.