Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Ošklivá tržnice, která hyzdí centrum Prostějova, konečně zmizí. Trhy zůstanou zachovány

Dělníci začali v centru Prostějova bourat odpudivou a zchátralou tržnici, která dlouhé roky hyzdí celé okolí. Město ubezpečuje, že oblíbené trhy zůstanou po celou dobu prací zachovány v obvyklých dnech. Radnice nyní hledá lokalitu pro novou tržnici.

Stará polorozpadlá tržnice v těsném sousedství kostela Povýšení sv. Kříže by měla úplně zmizet do konce dubna. Zůstanou zde akorát toalety a město zde vybuduje nové parkoviště s kapacitou asi čtyřicet míst. "Provoz stánků bude v obvyklých tržních dnech zachovaný po celou dobu prací až do odvolání. Stolky natřeme a stánky zrevitalizujeme," ubezpečil náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Oblíbené farmářské trhy, kam své produkty vozí místní pěstitelé, probíhají na stáncích v centru Prostějova již řadu let. Oblíbily si je stovky lidí. "Nyní zbouráme starou tržnici, zůstanou zachovány trafostanice a toalety. S památkáři jsme již začali jednat o budoucí možné podobě tržnice v blízkosti centra. Druhou možností je prostor vedle Prioru na travnaté ploše směrem k Husserlovu náměstí. Historicky tam tržnice byla," dodal náměstek.

V jižní části centra hodlá radnice vybudovat také zcela nové zelené náměstí. Nahradit by mělo parkovací stání v křížení ulic Uprkova, Kostelní a Koželuhova. Budou zde stromy, vsakovací povrchy, vodní prvek a mobiliář k posezení. Vodní prvek by měl být reminiscencí nálezu židovské mikve. Architektonický návrh pracuje i s motivy židovské historie a archeologickými nálezy přímo z této lokality.

Prostějov chystá nové náměstí. Nacházet by se mělo v bývalém židovském městě

V Prostějově vznikne úplně nové náměstí. Postavit by jej měli v místě bývalého židovského města na křížení ulic Uprkova, Kostelní a Koželuhova. Projekt slibuje zelenější a pro chodce přívětivější prostředí.

Celý plán je však zatím na samém začátku. V průběhu letošního roku by radnice chtěla mít projektovou dokumentaci a následně bude řešit stavební povolení. "Samotná realizace je podmíněna provedením záchranného archeologického průzkumu, očekávat lze zajímavé historické nálezy, s tím ale také souvisí riziko prodloužení této fáze," vysvětlila mluvčí radnice Jana Gáborová. Není tak zatím jasné, kdy začne stavba, ani cena. "Přibližný odhad nákladů budeme znát až s první verzí realizačního rozpočtu v druhé polovině letošního roku," doplnila mluvčí.

Jižní centrum města s ošklivou tržnicí, chátrajícím Kulturním a společenským domem a zanedbaným prostranstvím je již dlouhé roky ostudou Prostějova. Celá lokalita byla v minulosti zablokovaná nevýhodnou smlouvou s investorem, který zde chtěl stavět obchodní galerii za miliardu. Současné vedení města již šest let slibuje, že začne s revitalizací.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky tržnice, demolice, ostuda, centrum, revitalizace, radnice, Prostějov, toaleta, ANO, obchodní dům Prior, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Ošklivá tržnice, která hyzdí centrum Prostějova, konečně zmizí. Trhy zůstanou zachovány  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.