Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Prostějov chystá nové náměstí. Nacházet by se mělo v bývalém židovském městě

V Prostějově vznikne úplně nové náměstí. Postavit by jej měli v místě bývalého židovského města na křížení ulic Uprkova, Kostelní a Koželuhova. Projekt slibuje zelenější a pro chodce přívětivější prostředí.

Živé parkové náměstí by mělo nahradit parkovací stání v křížení ulic Uprkova, Kostelní a Koželuhova. Náměstí by mělo být prostorem s celkem třinácti novými stromy, vsakovacími povrchy, vodním prvkem a mobiliářem k posezení. Zmiňovaný vodní prvek by měl být reminiscencí nálezu židovské mikve. Architektonický návrh tak pracuje i s motivy židovské historie a archeologickými nálezy přímo z této lokality.

Developer chce po Prostějovu 320 milionů odškodného, nemohl postavit obchodní centrum. Rozhodne soud

Stovky milionů korun odškodného požaduje po Prostějovu společnost Manthellan, která v centru města chtěla postavit obchodní centrum za miliardu. Žalobu začne projednávat příští týden soud, prostějovské zastupitelstvo veškeré návrhy Manthellanu na...

„Náměstí výrazně upřednostňuje pohyb pěších a cyklistů. Stávající parkovací stání budou přesunuta do míst tržnice, která bude odstraněna,“ zveřejnila radnice na Facebooku. Automobilový provoz by tak radnice měla upozadit, a naopak přednost dostane pěší zóna s omezenou dopravní obsluhou. V okolí by mělo zůstat osm parkovacích míst.

V návrhu se, podle radnice, počítá s hospodařením s dešťovou vodou. „Budou zvoleny propustné materiály, voda bude sváděna k vegetačním prvkům a uvažuje se o možnosti svodu vody z okolních objektů a její retence k zavlažování náměstí,“ uvedla radnice.

S prvotními informacemi zveřejnilo město také vizualizaci návrhu. Za ten si zpracovatel účtoval 2 420 000 korun.

Kriminalisté vyšetřují vraždu osmatřicetileté ženy v olomoucké městské části Povel. Oběť násilného trestného činu našla policejní hlídka v jejím bytě a stopy na místě ukázaly na možného pachatele. Podezřelá osoba je mladší patnácti let,...

Nové náměstí je ale zatím na samém začátku. V průběhu roku by měla radnice získat projektovou dokumentaci a následně bude řešit stavební povolení. „Samotná realizace je podmíněna provedením záchranného archeologického průzkumu, očekávat lze zajímavé historické nálezy, s tím ale také souvisí riziko prodloužení této fáze,“ vysvětlila mluvčí radnice Jana Gáborová. Není tak zatím jasné, kdy začnou jednotlivé etapy projektu, ani jeho cena. „Přibližný odhad nákladů budeme znát až s první verzí realizačního rozpočtu v druhé polovině letošního roku,“ doplnila mluvčí.

Vedení města musí nejprve vyřešit náhradní parkovací kapacitu pro zhruba 40 vozů. „Ta vznikne v prostoru stávajícího objektu tržnice, který bude v první polovině letošního roku zdemolován,“ navázala Gáborová s tím, že samotné trhy by tento krok ohrozit neměl. Měly by nadále fungovat v prostoru před stávajícím objektem tržnice.

Základní návrh řešení náměstí představí radnice veřejně 16. února v 16 hodin v sálu Duhy. „Občané budou mít možnost kromě dotazů vznášet i své připomínky a možné nápady, ty nejpodnětnější se ve spolupráci s architekty budeme snažit do budoucí podoby nového náměstí zpracovat,“ doplnila.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rozvíjíme Prostějov

Štítky náměstí, židovské město, Prostějov, architektonický návrh, projekt, radnice

Prostějov chystá nové náměstí. Nacházet by se mělo v bývalém židovském městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.