Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V dubnu začnou opravy Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci. Potrvají dva roky a přijdou na 30 milionů

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se dočká oprav. Zakázku získal akademický sochař René Tikal, oprava 32 metrů vysoké dominanty historického centra přijde na 30,2 milionu korun a začne již za týden.

Podle vedoucího odboru investic na olomouckém magistrátu Marka Drešra odborníci Sloup Nejsvětější Trojice naposledy před deseti lety vyčistili a nyní je nutná jeho rozsáhlejší oprava. "Předmětem veřejné zakázky je provedení kompletního restaurátorského zásahu u kamenných i kovových prvků," stojí v oznámení o veřejné zakázce. Kolem barokního sloupu bude lešení, s demontáží soch odborníci zatím nepočítají. Až restaurátorský průzkum ale ukáže, jestli to nebude nutné. Radní počítají s tím, že náročná oprava sloupu se uskuteční ve dvou letních sezonách.

Poslední velká obnova barokního sousoší trvala téměř rok a půl a skončila v roce 2001. Renovace památky tehdy stála téměř 17 milionů korun. Odborníci mimo jiné sejmuli ze sloupu sochy, které byly v havarijním stavu. Na sousoší pracovala stovka lidí. Restaurování více než 30 metrů vysokého sloupu považovali tehdy odborníci za jednu z nejrozsáhlejších prací v ČR. V následujících letech podstoupila památka několik dalších odborných zásahů.

Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup postavili v letech 1716 až 1754. Podle zástupců radnice je sousoší díky zápisu na seznam UNESCO magnetem pro turisty z celého světa, do Olomouce míří kvůli tomu i turisté z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje.

Zhruba 85 procent nákladů připravované opravu pokryje dotace. Původní odhady ceny hovořily o částce 31,2 milionu korun. Sochař René Tikal bude mít na dokončení prací 990 dní od převzetí staveniště.

FOTOGALERIE: Civilizace starší doby železné byla na Moravě na vysoké úrovni, ukazuje výstava v Přerově

Už jen do konce dubna mohou lidé navštívit výstavu v přerovském muzeu, která představuje nejvýznamnější archeologické nálezy ze střední Moravy ze starší doby železné. Expozice s názvem Teď je železný věk... Doba halštatská v srdci Moravy nabízí...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky oprava, Sloup Nejsvětější Trojice, památka, Světové dědictví UNESCO, Olomouc, Česko, Filip Sattler, Ondřej Zahner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dubnu začnou opravy Sloupu Nejsvětější Trojice v Olomouci. Potrvají dva roky a přijdou na 30 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.