Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Civilizace starší doby železné byla na Moravě na vysoké úrovni, ukazuje výstava v Přerově

Už jen do konce dubna mohou lidé navštívit výstavu v přerovském muzeu, která představuje nejvýznamnější archeologické nálezy ze střední Moravy ze starší doby železné. Expozice s názvem Teď je železný věk... Doba halštatská v srdci Moravy nabízí nejen stovky starobylých předmětů, ale i kresby nebo trojrozměrné rekonstrukce.

"Smyslem výstavy bylo představit návštěvníkům soudobý moderní pohled na tuto společnost ve starší době železné. Lidé mají zároveň možnost srovnat si středoevropský halštatský svět s těmi velkými civilizacemi, které vznikaly už ve Středomoří, zejména archaického Řecka, ale i perské říše, a uvědomit si, že i civilizace starší doby železné tady ve střední Evropě byla už na poměrně vysoké úrovni," vysvětlil kurátor výstavy Aleš Drechsler.

Cílem bylo představit archeologické poznatky z této doby i poslední nejnovější nálezy a výsledky vědeckých výzkumů archeologů, kteří působí na střední Moravě.

Výstava návštěvníky provede obdobím starší doby železné zvané ve střední Evropě též dobou halštatskou, která zahrnuje období od osmého do poloviny pátého století před naším letopočtem. "Věnuje se nejvýznamnějším archeologickým zjištěním zejména na území střední Moravy s tím, že ještě zvlášť vyzvedává nejvýznamnější lokalitu této doby, a to Býčí skálu v Moravském krasu. Té je věnovaná zvláštní pozornost v první části výstavy, která se zaměřuje také na kontakty halštatského světa se vzdálenými regiony," uvedl Drechsler.

Další část se zaměřuje na nejvýznamnější nálezy z doby halštatské na Přerovsku včetně lokality Hradiska u Křenovic, nechybí ani inventář bohatého bojovnického hrobu z Dobrčic. "Centrální části výstavy vévodí zřejmě nejvýznamnější a nejdůležitější předmět, kterým je miska zdobená takzvanou malbou slezského typu z Němčic na Hané, která je zajímavá tím, že ornamentika v sobě skrývá mnoho významů odkazujících k myšlenkovému světu doby halštatské," uvedl Drechlser.

Začalo to v Prostějově. Muzeum připomíná legendu, Ha(nácké)Divadlo slaví padesát let

Prostějov si dnes připomene padesát let od vzniku legendárního Hanáckého divadla, které za totality šířilo svobodné umění a ze kterého vzešel jeden z nejpozoruhodnějších divadelních souborů současnosti, brněnské HaDivadlo. K padesátiletému výročí...

Poslední, nejrozsáhlejší část expozice je věnována jednotlivým aspektům života v době halštatské včetně pohřebních rituálů. Seznámit se zde mohu lidé s nálezy z pohřebiště v Seloutkách na Prostějovsku, nechybí ani trojrozměrná rekonstrukce tamního komorového hrobu patřícího zřejmě velmoži.

Exponáty pocházejí ze sbírek Muzea Komenského, ale i z řady dalších moravských muzeí. "Jádrem výstavy je expozice s názvem Starší doba železná v srdci Hané, kterou v první polovině roku 2022 představilo Muzeum Prostějovska. Výstavu jsme doplnili řadou dalších nálezů především z Přerovska a o středomořský kontext velkých vznikajících antických civilizací," dodal kurátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky výstava, doba železná, historie, Přerov, Morava, Střední Morava, muzeum, civilizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Civilizace starší doby železné byla na Moravě na vysoké úrovni, ukazuje výstava v Přerově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.