Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nejlepším městem pro podnikání v Olomouckém kraji je opět Olomouc, následují Prostějov a Mohelnice

Nejlepší podmínky podnikatelům v Olomouckém kraji podle srovnávacího výzkumu Město pro byznys nabízí Olomouc, druhou pozici obsadil Prostějov a třetí skončila Mohelnice na Šumpersku. Výsledky jsou stejné jako v předchozích dvou letech.

Výzkum provedla analytická agentura Datank, která v něm hodnotila všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Olomouc má podle výzkumu v kraji nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na tisíc obyvatel. Rozvoji podnikání v Olomouci přispívá dobrá dopravní dostupnost a do budoucna rovněž nízký index stáří, tedy poměr osob starších 65 let ku mladším 15 let. Město podle autorů výzkumu myslí na elektromobilitu a nejlepšího výsledku v kraji dosáhlo v podílu čerpaných dotací na celkových příjmech. Nadprůměrné finanční prostředky směřuje radnice zejména do kultury a veřejné dopravy. Jako velmi kvalitní byly z pohledu podnikatelů vyhodnoceny webové stránky města.

"Pro nás je důležité, že po složitých covidových a krizových letech se podnikatelská aktivita ve městě nezastavila," uvedl olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO). I úspěšně plněná kritéria, která se netýkají jen podnikatelského prostředí, ale města jako celku, bere jako úspěch celého týmu na radnici, který se na tom podílí.

Na Prostějovu odborníci ocenili vysoký počet dokončených bytů na tisíc obyvatel, velmi nízkou zadluženost, peníze investované do bydlení a sportu. Prostějov měl nejlepší výsledek v testu elektronické komunikace. Mohelnice vynikla meziročním růstem počtu ekonomickým subjektů, relativním dostatkem volných pracovních míst, investicemi do vzdělávání a kultury i nízkým koeficientem daně z nemovitosti.

Do agentury Datank výzkumu jsou zařazena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice a městské části Prahy. Hodnocených kritérii je několik desítek ve dvou hlavních oblastech - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom.

První multifunkční cyklostojan je na Floře. Nabízí nabíječky, defibrilátor, nářadí i veřejný internet

Nabíječky pro elektrokola a mobilní telefony, defibrilátor a nářadí na drobnější opravy kol nabízí návštěvníkům Smetanových sadů v Olomouci nový multifunkční cyklostojan. K dispozici bude i veřejný internet. Stojan dnes začal fungovat v...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky podnikání, ocenění, Olomoucký kraj, Olomouc, Prostějov, Mohelnice, výzkum, agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším městem pro podnikání v Olomouckém kraji je opět Olomouc, následují Prostějov a Mohelnice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.