Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: V srdci přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Virtuální realita ukáže zcela nepřístupná místa

Do běžně nepřístupných prostor přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně v Jeseníkách nyní zájemce zavedou unikátní brýle s virtuální realitou. Lidé se dostanou do vodního přivaděče, zevnitř si prohlédnou turbínu i generátor a projedou se více než sedm set metrů dlouhou podzemní lanovkou vybudovanou ve skalním masivu.

Virtuální brýle představí místa, kam se při běžných exkurzích nechodí. "Virtuální prohlídka naší nejnavštěvovanější přečerpávací vodní elektrárny je ideální kombinací zábavy a technického vzdělávání, které navíc umožňuje návštěvu běžně nepřístupných míst elektrárny," vysvětluje vedoucí infocenter skupiny ĆEZ Kateřina Bartůšková.

O prohlídky v největší přečerprávací vodní elektrárně v Česku je obrovský zájem, ročně ji navštíví přes 35 tisíc lidí. Při virtuální prohlídce si lidé nasadí speciální brýle a rázem se ocitnou vysoko nad napuštěnou horní nádrží s výhledem na Jeseníky a nedaleký Praděd. Postupně se přesunou do útrob monumentálního jeden a půl kilometru dlouhého vodního přivaděče, do strojovny transformátorů, zevnitř si prohlédnou turbínu i generátor a projedou se více než sedm set metrů dlouhým výtahem k horní nádrži vybudovaným ve skalním masivu.

"Je to úžasné, připadám si jako ve skutečnosti," svěřil se jeden ze studentů, který si dnes virtuální brýle přímo v elektrárně vyzkoušel. 

Virtuální prohlídka má i animovanou část s 3D modelem, který popisuje fungování celé elektrárny. Brýle lidé ovládají jednoduše rukama.

"Od roku 2021 nabízíme prohlídku ve virtuální realitě v jaderné elektrárně Temelín, což byla mimochodem první virtuální prohlídka jaderné elektrárny na světě. O rok později jsme pokračovali v Dukovanech. Mimořádný úspěch nás potěšil, a proto jsme připravili také virtuální prohlídku naší nejnavštěvovanější vodní přečerpávací elektrárny," podotkla Bartůšková.

Na Dlouhých stráních hasiči testovali bambivaky. Piloti museli manévrovat v horské soutěsce

Na dolní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách hasiči testovali plnění bambivaků, pokud by bylo potřeba hasit požár z vrtulníku. Hasiči zkoušeli vaky o objemu až tři tisíce litrů, které mají v letošním roce poprvé k...

Elektrárna Dlouhé Stráně, jejíž strojovna a technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor energie, má certifikaci na službu black start a je schopna vyrovnávat výpadky a nestability v síti v souvislosti se stále se zvětšujícím podílem obnovitelných zdrojů. Má největší instalovaný výkon v tuzemsku, a to dvakrát 325 MW a největší spád 510 metrů. Elektrárna se začala stavět už za komunismu, zprovozněna byla v roce 1996.

Virtuální prohlídka bude přístupná během jednotlivých prohlídek v infocentru a nabízí českou i anglickou verzi. Na exkurze je nutné se předem registrovat na dlouhe-strane.cz.  

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky energie, turistika, Dlouhé stráně, ČEZ, přečerpávací vodní elektrárna, virtuální realita, brýle, elektrárna, Jeseníky, Praděd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V srdci přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. Virtuální realita ukáže nepřístupná místa  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.