Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Šachy se záchrankou na Šumpersku. Vrátí se na Mohelnicko, v sousedním Zábřehu otevřela moderní stanici

Záchranná služba se v brzké době opět vrátí blíž k lidem na Mohelnicku. Zdejší stanice nedávno musela skončit, protože prostory, ve kterých fungovala, už byly nevyhovující. Záchranáři se časem přesunou do nedalekých Loštic. Nová moderní stanice záchranky se tento týden otevřela také v nedalekém Zábřehu.

Stanice záchranná služby v Mohelnici na Šumpersku skončila před několika týdny. Sídlila v pronajatých prostorách v suterénu zdejšího lékařského domu, kde se postupně zhoršovaly hygienické podmínky, až lékaři museli smlouvu vypovědět. 

Mohelnická výjezdová skupina se přestěhovala do Šumperka a nyní se bude stěhovat do nové stanice v Zábřehu. Tam však zůstane jen nějakou dobu. "Probíhá jednání mezi záchrankou a Lošticemi, kde se našly vhodné prostory, které už se začaly připravovat a v řádu několika málo měsíců se záchranáři přestěhují do Loštic," potvrdil náměstek hejtmana odpovědný za zdravotnictví Dalibor Horák (ODS).

Ani v Lošticích však záchranáři nezůstanou nastálo. "Budou tam pouze po dobu, než se postaví nová základna přímo v Mohelnici, což je otázka několika let, protože pozemek, který je k tomuto účelu určený, blokuje ŘSD v rámci výstavby rychlostní komunikace," vysvětlil Horák. O péči se obyvatelé podle něho obávat nemusí. Výjezdová síť záchranné služby je totiž v tomto regionu poměrně hustá. Než se rozjedou Loštice, zásahy pokryjí stanice v Litovli, Zábřehu a Uničově.

Zlaté Hory by se měly dočkat základny záchranky. Provoz vyjde na 15 milionů ročně

Náklady ve výši 10 milionů korun předpokládá vedení Olomouckého kraje pro vybudování výjezdové základny zdravotnické záchranné služby ve Zlatých Horách v severním cípu regionu. Oblast na Jesenicku o zřízení sídla záchranky usiluje dlouhodobě,...

Náklady na upravení prostor v Lošticích podle náměstka Horáka nebudou nijak vysoké. To se nedá říct o nové stanici v nedalekém Zábřehu, do jejíž modernizace Olomoucký kraj investoval více než čtyřicet milionů korun.

"Zdravotnická záchranná služba prochází v poslední době významnou proměnou. Kromě moderních sanitních vozidel jsou to právě nově budované výjezdové základny, které přispějí k vyšší kvalitě poskytované zdravotnické péče," je spokojený hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Budova nabízí moderní zázemí pro personál i techniku, vytápěné garáže nebo sklad kyslíku. Objekt je energeticky úsporný, vytápěný tepelným čerpadlem. Na investici Olomoucký kraj získal dotaci zhruba 25 milionů z Evropské unie.

"Pokud půjde vše dobře, už příští měsíc bychom mohli začít stavbu další nové základny ve Šternberku a následně v Jeseníku. S další výstavbou počítáme i v Javorníku," dodal náměstek Horák. Nové zázemí už mají záchranáři v Uničově a Kojetíně.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky modernizace, stanice, přesun, Šumperk, Olomoucký kraj, Zábřeh, Loštice, zdravotnická záchranná služba, Uničov, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šachy se záchrankou na Šumpersku. Vrátí se na Mohelnicko, v sousedním Zábřehu otevřela moderní stanici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.