Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zlaté Hory by se měly dočkat základny záchranky. Provoz vyjde na 15 milionů ročně

Náklady ve výši 10 milionů korun předpokládá vedení Olomouckého kraje pro vybudování výjezdové základny zdravotnické záchranné služby ve Zlatých Horách v severním cípu regionu. Oblast na Jesenicku o zřízení sídla záchranky usiluje dlouhodobě, dojezdové časy sanitek z okresního města mírně překračují dané lhůty. Záměr zajistit prostory a odborný personál schválili krajští radní.

Základna by měla být ve Zlatých Horách zřízena přibližně do dvou let. Její provoz pak ročně přijde na 15 milionů korun. V této části Olomouckého se díky tomu výrazně zkrátí dojezdový čas sanitek, které nyní do oblasti Zlatých Hor vyjíždějí z Jeseníku. Na Jesenicku zatím fungují dvě výjezdové základny v Jeseníku a Javorníku, v sousedním Šumpersku jsou čtyři.

Krajští radní podle náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibora Horáka (ODS) uložili vedení záchranné služby, aby společně se zástupci radnice ve Zlatých Horách vytipovali vhodné prostory, kde by záchranáři mohli nalézt odpovídající zázemí. Projekt bude koordinován s chystanou stavbou nové výjezdové základny v Jeseníku, která má být zahájena letos. Hejtmanství na tento projekt ve svém rozpočtu vyčlenilo deset milionů korun. Záchranáři nyní v Jeseníku sídlí v pronajatých prostorách nemocnice.

„V průběhu výstavby základny v Jeseníku by mohla současně probíhat příprava vhodných prostor pro zřízení základny ve Zlatých Horách ve spolupráci záchranné služby s městem. Záchranná služba by zároveň realizovala potřebné kroky k doplnění personálu. Pro zajištění provozu základny ve Zlatých Horách je potřeba najít 11 nových záchranářů a řidičů,“ uvedl Horák.

VIDEO: Fatální neznalost pravidel, říká k incidentu na silnicích u Jeseníku expert BESIPu

Kontroverzní setkání agresivních řidičů na silnicích Jesenicka rozproudilo nejen na sociálních sítích vzrušenou debatu. Chování dvou mužů v osobních autech, kteří riskantně blokovali spěchajícího šoféra nákladní soupravy, hodnotil také expert na...

Do Zlatých Hor a nejbližšího okolí loni záchranáři podle Horáka vyjížděli ke 298 případům. Vedení města Zlaté Hory o zřízení základny usiluje delší dobu a zorganizovalo kvůli tomu několik jednání. „Nejefektivnějším způsobem zajištění přednemocniční neodkladné péče na Zlatohorsku by byla spolupráce s polskými záchranáři, kteří jsou schopni ze základny v Glucholazech dojet do deseti minut. K tomu by však bylo třeba nejdříve uzavřít mezivládní dohodu mezi Českou republikou a Polskem. Podle sdělení ministerstva zdravotnictví však tato dohoda v dohledné době nebude uzavřena,“ podotkl Horák.

O zřízení výjezdové základny ve Zlatých Horách nedávno kraj požádalo Sdružení měst a obcí Jesenicka (SMOJ). Podle starostky Jeseníku a předsedkyně SMOJ Zdeňky Blišťanové (TOP 09) žádost vychází ze zákonem stanovených parametrů dojezdové doby záchranné služby a snahy místních samospráv zlepšit dostupnost a kvalitu poskytované zdravotní péče v tomto horském regionu.

Podle emeritního ředitele jesenické záchranné služby Vojtěcha Gedeona se dojezdový čas sanitek ze základny v Jeseníku do Zlatých Hor za posledních 12 let kvůli stále hustšímu provozu na silnicích prodloužil zhruba o pět minut na 22 minut. Záchranáři přitom ve Zlatých Horách ročně mají čtyři až pět resuscitací, pro které je velmi důležitý co nejkratší dojezdový čas. Práci záchranné služby ve Zlatých Horách často nahrazují místní dobrovolní hasiči, kteří mají k dispozici automatický externí defibrilátor a speciální vak na ruční ventilaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, akutní péče, záchranka, základna záchranky, výjezdová základna, Zlaté Hory, záchranka Zlaté Hory, sanitka, Jesenicko, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlaté Hory by se měly dočkat základny záchranky. Provoz vyjde na 15 milionů ročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.